Vatikaanin raportti syyttää McCarrickin noususta Johannes Paavali II: een

VATIKANIN KAUPUNKI – Vatikaanin odotettu raportti kertoi tiistaina, että paavi Johannes Paavali II oli hylännyt nimenomaiset varoitukset seksuaalisesta väärinkäytöksestä. Theodore E.McCarrick, nyt häpeällinen entinen kardinaali, päättäessään uskoa amerikkalaisten prelaatin kieltoihin ja piispojen harhaanjohtaviin kertomuksiin, kun hän nosti hänet kirkkohierarkian korkeimmalle tasolle.

Washingtonin arkkipiiskana herra McCarrick oli yksi Yhdysvaltojen roomalaiskatolisen kirkon voimakkaimmista johtajista, mediahullu ja upea varainhankija, jolla on syvät yhteydet Vatikaanissa. Mutta hänestä tuli korkein Yhdysvaltain virkamies, joka poistettiin seksuaalisen hyväksikäytön vuoksi paavi potkaisi hänet pappeudesta vuonna 2019.

Kun otetaan huomioon herra McCarrickin pitkä ura – pappina New Yorkissa, Newarkin arkkipiispa ja kansallisen ja kansainvälisen profiilin omaava Washingtonin kardinaali – 449-sivuinen raportti oli mahdollisuus nielaista kolme erillistä papaciaa skandaalissa. Sen jälkeen kun herra McCarrickin tekemä väärinkäyttö tuli julkiseksi vuonna 2017, konservatiiviset kriitikot ovat syyttäneet Francisia amerikkalaisen väärinkäytöksen peittämisestä.

Mutta Francisin tilaama tutkimus, joka oli luvannut “seurata totuuden polkua mihin tahansa se voi johtaa”, vapautti suurelta osin nykyisen paavin. Sen sijaan se syyllistyi lähinnä Francisin konservatiivisiin edeltäjiin, emerituspaavi Benedictus XV: ään ja erityisesti paavi Johannes Paavali II: een – kohonnut pyhyyteen kuolemansa jälkeen – joka uskoi herra McCarrickin kieltävän väitteet seksuaalisesta väärinkäytöksestä ja ylisti häntä.

“Paavi Johannes Paavali II teki henkilökohtaisen päätöksen McCarrickin nimittämisestä”, raportissa todetaan huolimatta siitä, että saimme vuonna 1999 kirjeen kardinaali John O’Connorilta, joka oli silloinen New Yorkin arkkipiispa, joka tiivisti väitteet, jotka olivat nimettömiä, että herra McCarrick oli harjoittanut seksuaalista käyttäytymistä toisen pappin kanssa vuonna 1987, että hän oli tehnyt pedofilian “veljenpoikiensa” kanssa ja että hän jakoi sängyn nuorten aikuisten miesten ja seminaarien kanssa.

Johannes Paavali II määräsi tutkimuksen selvittääkseen, pitivätkö väitteet paikkansa. Piispat totesivat, että herra McCarrick oli jakanut sängyn nuorten miesten kanssa, mutta eivät olleet varmoja seksuaalisesta väärinkäytöksestä tutkimuksen mukaan, jossa nyt pidetään näiden piispojen toimittamia tietoja harhaanjohtavina.

“Nyt tiedetään,” raportissa sanotaan, “että neljä neljästä amerikkalaisesta piispasta antoi Pyhälle istuimelle epätarkkoja ja epätäydellisiä tietoja McCarrickin seksuaalisesta käyttäytymisestä nuorten aikuisten kanssa.”

Tutkimuksessa todetaan myös, että herra McCarrick vetoaa suoraan paavi Johannes Paavali II: n portinvartijaan piispa Stanislaw Dziwisziin vaatiakseen viattomuuttaan.

“McCarrickin kieltämiseen uskottiin”, raportissa sanotaan, ja väitteet hylättiin huhuna. Pappin väitteet, jotka tuolloin syyttivät herra McCarrickia seksuaalisesta virheestä, hylättiin myös epäluotettavina, koska pappi oli itse hyväksikäyttänyt kahta teini-ikäistä poikaa.

Arkkipiispa José H. Gómez, Yhdysvaltojen katolisten piispojen konferenssin presidentti, joka johtaa Yhdysvaltain piispoja Vatikaanissa 16.-17. Marraskuuta pidettävässä vuosikokouksessa, oli tyytyväinen raporttiin sen “avoimuudesta väärinkäyttökysymyksissä”.

Vatikaanin raportin mukaan “asiakirjojen tutkimista, henkilöiden kuulusteluja tai tutkinnan suorittamiseen tarvittavien resurssien käyttöä ei asetettu rajoituksille”. Siinä kerrottiin, että yli 90 todistajaa oli haastateltu, mukaan lukien kardinaalit, piispat, amerikkalaiset seminaarit ja papit, jotka olivat päällekkäisiä herra McCarrickin kanssa koko uransa ajan.

Jotkut kertoivat “seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai pahoinpitelystä, ei-toivotusta seksuaalisesta toiminnasta, läheisestä fyysisestä kontaktista ja sänkyjen jakamisesta fyysisesti koskematta”, siinä todetaan. Ne kertomukset, jotka Vatikaani varoitti saattavan olla “traumaattisia” herra McCarrickin uhreille, sekä todistukset herra McCarrickin vallan väärinkäytöksistä “asetettiin paavi Franciscuksen saataville”.

Mutta havainto voi myös olla hämmentävä uskollisille, varsinkin kun se näytti peittävän paavi Johannes Paavali II: n mainetta. Vatikaanin raportti vaivasi paavin puolustamiseksi, väittäen, että “Johannes Paavali II: n aikaisempi kokemus Puolassa väärinkäytettyjen väitteiden käytöstä piispoja vastaan” kirkon vahingoittamiseksi “oli tärkeä osa hänen halukkuutensa uskoa”, herra McCarrick.

Paavi Johannes Paavali II nimitti McCarrickin Washingtonin arkkipiispaksi marraskuussa 2000.

Vuonna 2005 herätti uusia yksityiskohtia herra McCarrickia vastaan ​​esitetyistä syytöksistä, ja Johannes Paavali II: n seuraaja, paavi Benedictus XVI, “pyrki kiireesti” korvaamaan herra McCarrickin Washingtonin arkkipiispa. Vuonna 2006 McCarrick vaihdettiin virkaan.

Vuosina 2006 ja 2008 arkkipiispa Carlo Maria Viganò, Pyhän istuimen ulkoministeriön virkamies, josta myöhemmin tuli Vatikaanin suurlähettiläs Yhdysvalloissa, kirjoitti kaksi kirjettä, joissa kehotettiin esimiestään aloittamaan kirkon oikeudellinen menettely herraa vastaan ​​esitettyjen väitteiden ja huhujen ratkaisemiseksi. McCarrick.

Asia saatettiin suoraan paavi Benedictin tietoon, joka päätti tätä polkua vastaan. “Sen sijaan tehtiin päätös vedota McCarrickin omantuntoon” ja pyytää häntä “pitämään matalampaa profiilia”, löytyi tutkimus.

Vatikaanin raportti puolusti paavi Benedictia väittämällä, että silloin ei ollut uskottavia syytöksiä lasten hyväksikäytöstä herra McCarrickia vastaan. Se lisäsi, että Benedictiä ei ollut “pidetty ajan tasalla McCarrickin toiminnasta” Yhdysvalloissa tai ulkomailla sen jälkeen.

Mutta kun arkkipiispa Viganòsta tuli suurlähettiläs vuonna 2011, hän sai lisätietoja herra McCarrickin väitteistä seksuaalisesta väärinkäytöksestä ja kirjoitti vuonna 2012 esimiehilleen Vatikaaniin.

Raportin mukaan Vatikaani käski arkkipiispa Viganòa suorittamaan tutkimuksen selvittääkseen, ovatko väitteet uskottavia.

“Viganò ei ottanut näitä vaiheita”, raportissa sanotaan.

Tällä rivillä on pisteytys, joka sopeutuu siihen. Elokuussa 2018 arkkipiispa Viganò tainnutti kirkon julkisella kirjeellä väittäen, että Vatikaanin hierarkia, mukaan lukien paavi Franciscus, oli osallisena peitellessään syytöksiä siitä, että herra McCarrick oli hyväksikäyttänyt seksuaalisesti seminaareja.

Kirjeessä syytettiin myös herra McCarrickia homoseksuaalisiin suhteisiin liittyvien korruptoituneiden verkostojen edistämisestä kirkon johdossa, ja se paljasti syvälliset ideologiset ristiriidat kirkon korkeimmilla tasoilla.Konservatiivit tarttuivat aseisiin Franciscuksen osallistavaa näkemystä vastaan ​​kirkosta, joka oli vähemmän keskittynyt erimielisyyteen, kuten kirkkoon. abortti ja homoseksuaalisuus. Syytteet tulivat keskellä seksuaalista hyväksikäyttöä koskevan skandaalin uudelleen räjähdystä kirkossa uhkasi Francisin paavinvallan.

Arkkipiispa Viganò väitti olevansa varoittanut Francisia henkilökohtaisesti herra McCarrickin rikkomuksista vuonna 2013, mutta Francis ei ollut soveltanut sanktioita amerikkalaiseen prelaattiin.

Francis kertoi meksikolaiselle televisioyhtiölle Televisalle, ettei hän tiennyt mitään herra McCarrickin menneisyydestä. Hän sanoi myös, että hän ei muista, olisiko arkkipiispa Viganò koskaan tuonut asiaa hänen tietoonsa. Raportissa lisätään, että “mikään asiakirja ei tue Viganòn kertomusta” siitä, että hän nosti asian Francisin kanssa vuonna 2013.

Vatikaanin raportti tukee arkkipiispa Viganòn väitteitä, joiden mukaan paavi Benedictus XVI oli jo rankaissut herra McCarrickia seminaarien ja pappien väärinkäytöstä. Arkkipiispa kirjoitti, että Benedict oli kieltänyt amerikkalaisen kardinaalin pitämästä julkisesti messua, elämästä seminaarissa ja matkustamasta luentoja pitämään.

Paavi Francis, arkkipiispa Viganò syytti, jätti huomiotta tämän rangaistuksen vapauttamalla herra McCarrickin tulemaan kirkon piispojen kuninkaaksi.

Raportissa sanotaan kuitenkin, että vaikka paavi Franciscus sai kirkon ylimmiltä virkamiehiltä ilmoituksen Benedictin aikaisemmista ilmoituksista, hänelle annettiin asiakirjat herra McCarrickia vastaan ​​esitetyistä syytöksistä vasta vuonna 2017. Vatikaanin raportissa sanottiin, että Franciscus uskoi, että ne oli jo perusteellisesti tarkistettu. “Ei nähnyt tarvetta muuttaa aiempina vuosina omaksuttua lähestymistapaa.”

Kun tuona vuonna ilmaantui uskottavia väitteitä herra McCarrickin alaikäisen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, Francis riisui herra McCarrickilta kardinaalin arvon ja poisti hänet pappeudesta helmikuussa 2019 sen jälkeen, kun Vatikaanin uskonopperien seurakunta löysi hänet syyllistynyt tunnustelun aikana tapahtuneeseen pyytämiseen ja väärinkäyttöön.

Paavi Francis määräsi raportin vuonna 2018 vastauksena pontifikaatinsa herkimpään ja vahingollisimpaan ajanjaksoon, jolloin kellossa räjähti kauan kaatunut toimistotyöntekijöiden seksuaalisen hyväksikäytön skandaali, johon hän toisinaan tuntui sokealta.

Francis on usein syyttänyt kriisiä klerikalismista, systeemisestä vallan väärinkäytöstä ja epäterveellisestä auktoriteetin harjoittamisesta kirkon hierarkiassa.

McCarrick-skandaali on jo pakottanut laskemaan kirkon sisällä siitä, kuinka papit voivat käyttää auktoriteettiaan väärinkäyttämään paitsi alaikäisiä myös aikuisia. Vatikaanin suhteet olivat pitkään olleet yhtäpitäviä kuin vallan väärinkäyttö.

Tuo väärinkäyttö tuntui varmasti todisteeksi raportista, jossa lainataan yhtä herra McCarrickin uhriksi joutunutta papia sanomasta, että häpeällisen amerikkalaisen prelaatin “yritti saada minut vakuuttamaan, että keskenään seksuaalista toimintaa harjoittavat papit olivat normaalia ja hyväksyttyä Yhdysvalloissa. . ”

Kun otetaan huomioon, että herra McCarrick oli hänen esimiehensä, pappi sanoi olevansa “pelännyt” varsinkin siksi, että hän tunsi tuolloin maahanmuuttaja-asemansa tekevän hänet haavoittuvaksi.

Raportti ei toimittanut kirjanpitoa herra McCarrickin varainhankintatoiminnasta, ja väitti, että “ne eivät olleet ratkaisevia McCarrickia koskevien tärkeiden päätösten suhteen”. Vuosikymmenien aikana herra McCarrick ohjasi miljoonia dollareita Johannes Paavali II: lle, Benedictille ja Franciscukselle paavin hyväntekeväisyysjärjestöihin paavin säätiönsä kautta, joka keräsi varakkaiden amerikkalaisten katolilaisten lahjoituksia.

Kirkon ulkoministeri ja toisen tason virkamies kardinaali Pietro Parolin sanoi tiistaina lausunnossaan: “Julkaisemme raportin surullisesti näiden tapahtumien aiheuttamista haavoista.”

Hänen mukaansa tutkimus osoitti, kuinka päätökset, mukaan lukien piispojen nimittäminen, riippuivat ”asianomaisten ihmisten sitoutumisesta ja rehellisyydestä”.

Sharon Otterman osallistui raportointiin New Yorkista ja Elisabetta Povoledo Roomasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *