David Toole, vammainen tanssija, jolla on armo käsissään, kuoli 56-vuotiaana

David Toole oli 26-vuotias, kun hän löysi helpotusta postitustyössään Britanniassa odottamattomalla tavalla: aloittelijana tanssijana työpajassa, jossa hän osoitti intuitiivista armoa ja urheilullisuutta käsillään esiintyessään. Hänen jalkansa oli amputoitu lapsuudessa.

“Lämmittelyissä hän oli ujo, melko hiljainen”, myös työpajassa tanssinut Charlotte Darbyshire kertoi puhelinhaastattelussa muistelemalla työpajaa Leedsissä Pohjois-Englannissa vuonna 1991. “Mutta hyvin nopeasti hän heitti pois hänen pyörätuolinsa, ja oli mukavampi käsissään. Olimme tainnutettuja, todella. Hän oli uskomaton liikkuja, jolla oli suuri tasapaino ja luonnollinen lahja suorituskykyyn. “

Innoittamana herra Toole kertoi äidilleen uudesta tavoitteestaan.

“Voinko useless muistuttaa sinua”, hänen sanottiin vastanneen, “että sinulla ei ole jalkoja?”

Huolimatta siitä, hänestä tuli Britannian johtava vammaisten tanssijaiden esiintyjä useiden ryhmien kanssa ja saavutti maailmanlaajuisen maineen a esillä tanssija avajaisissa vuoden 2012 paralympialaisten Lontoossa.

Herra Toole kuoli 16. lokakuuta Leedsin sairaalassa. Hän oli 56-vuotias ja ollut sairas viimeisen vuoden aikana. Hänen sisarensa Cathy Powell sanoi, että syy oli sydänpysähdys.

Neiti Powell – joka asui veljensä vieressä Leedsissä – selviää hänestä tyttärensä Maryn ja poikansa Jackin kanssa. Jack loi kerran setälleen julisteen, jossa sanottiin: “Mitä eroa Dave tekee.”

Herra Toolella oli valtavat kädet ja vahvat käsivarret, jotka antoivat hänelle mahdollisuuden kävellä, rullata, hypätä ja hypätä valtavan fyysisen ja vivahteikkaan lavan yli yksin tai kumppaniensa kanssa.

“Hänen ruumiinsa oli niin kaunopuheinen”, Alan Lane, Slung matala teatteriryhmä, jonka kanssa Mr. Toole esiintyi, sanoi haastattelussa. “Myös ihme oli laadultaan. Menimme näyttelyyn Etelä-Afrikan kaupunkiin, ja nuori poika piti Daveä velhona – että se, mitä hän teki, oli taika temppu, ettei kukaan muu voisi liikkua näin. “

David Vincent Toole syntyi Leedsissä 31. heinäkuuta 1964. Hänen isänsä Terry oli puuseppä, joka soitti musiikkia pubeissa veljensä Douglasin kanssa. Hänen äitinsä Jean (Dawson) Toole oli avustava äitiyshoitaja ja kotihoitotyöntekijä.

Dave syntyi sakraalisella ageneesillä, synnynnäinen tila jossa lonkkanivelen muodostavan selkärangan alin osa ei kehity. Vakavasti epämuodostunut, hänen jalkansa amputoitiin 18 kuukauden ikäisenä.

Kun hän oli three tai 4, hän koki yhden ensimmäisistä monista arvoista, jotka hän tunsi vammaisena, kun hänet asetettiin alasti pöydälle, kun useat lääkärit tuijottivat häntä.

“Minulla on epämääräinen muisto siitä, että olen seisonut laiturilla, minua on osoitettu ja joista puhutaan”, hän kertoi The Occasions of Londonille vuonna 2012. “Se sai minut tuntemaan oloni Elephant Maniksi.”

Huolimatta fyysisestä erilaisuudesta, Powell sanoi haastattelussa, mikään ei häirinnyt häntä lapsena.

“Muistan, että hän käytti kättään heiluttaakseen ruokapöydän alla”, hän sanoi. “Hänellä olisi rullalauta tai mitä tahansa. Häntä ei aio jättää pois. ”

Hän osallistui vammaisten lasten kouluun ja myöhemmin Park Lane Collegeen Leedsissä ennen kuuden kuukauden laskentakurssin suorittamista Leedsin yliopistossa. Työ Royal Mailissa – Ison-Britannian postitoimistossa – kirjoittamalla postinumeroita tuntui umpikujasta, josta hän ei koskaan pääse pakenemaan.

“Menin töihin, tulin kotiin aikaisin iltapäivällä, juopunut, menin nukkumaan, heräsin, juopunut vielä, menin taas nukkumaan, heräsin, palasin töihin” hän kertoi The Yorkshire Postille vuonna 2013.

Entinen opettaja antoi hänelle tanssityöpajaa mainostavan esitteen. Huolimatta alkuperäisestä haluttomuudestaan ​​osallistua, siellä hän tunnusti löytäneensä tulevaisuuden.

Työpaja kehittyi lontoolaiseksi Candoco-tanssiryhmä, joka integroi vammaiset ja vammaiset tanssijat. Herra Toole osallistui tanssikouluun, lopetti Royal Mailin ja esiintyi ympäri maailmaa Candocon kanssa seitsemän vuoden ajan.

“Tanssiessaan hänen kanssaan hän oli niin täysin elossa”, sanoi Candocon taiteellinen johtaja Ms Darbyshire.

Candocossa vietetyn ajan jälkeen Mr. Toole soitti yhtä kahdesta katuesittäjästä merenrantakohteessa DV8: n fyysisen teatterin lavastuksessa. “Voimmeko varata tämän?” joka oli ensi-iltansa Sydneyn olympialaisten taidefestivaaleilla vuonna 2000.

Neljä vuotta myöhemmin se sovitettiin lyhytelokuvaksi, “Elinkustannukset. ” Yhdessä kohtauksessa, Mr. Toole huomaa joukon naispuolisia tanssijoita studion ikkunasta, hyppää pois pyörätuolistaan, saapuu kutsumattomana ja osallistuu intiimiin duettoon yhden naisen kanssa. Toisessa kohtauksessa häntä seuraa ruohomaisen kukkulan joukko työkykyisiä tanssijoita, jotka jäljittelevät hänen omaperäistä tapaa kävelemään – dramaattinen tapa havainnollistaa kuinka Mr. Toole navigoi vammaisuudessaan.

Lloyd Newson, joka perusti DV8: n ja ohjasi näytelmän ja elokuvan, sanoi lausunnossaan, että Mr. Toole oli “yksilöinyt käsitteen” eri tavalla kykenevä “tai ehkä sopivammin” poikkeuksellisen kykenevä “.”

“David”, hän lisäsi, “sai sinut ihmettelemään sitä, mitä ruumis, hänen ruumiinsa, voisi sanoa ja tehdä.”

Näyttelijänä Herra Toole soitti myös kerjäläinen elokuvassa “Wonderful Grace” (2006), historiallinen draama brittiläisestä orjakaupasta ja hahmo nimeltä Man with No Legs HBO-sarjassa “Rooma” vuonna 2007.

Hänellä oli kunnianhimoisempi rooli “Johnny Eck ja Dave Toole Present”, Slung Low -yrityksen näyttämötuotanto vuonna 2013, joka pidettiin ulkona Kuninkaalliset armeijat Leedsissä. Tanssijana ja näyttelijänä hän soitti Mr. Eck (1911-1991), sivunäyttelijä syntynyt ilman ruumiinsa alaosaa sakraalisen ageneesin takia. Muut esiintyjät kertoivat Mr. Toolen tarinan, koska hän oli liian vaatimaton kertomaan sitä.

Herra Toole ihaili herra Eckia, kertomalla BBC: lle vuonna 2013: “Hän tuli ketään meistä eteenpäin ja avasi oven muille vammaisille, jotka ovat ulkona ja noin ja esiintyvät nyt.”

Toole harvoin kehui saavutuksistaan, jopa roolistaan ​​vuoden 2012 paralympialaisissa.

“Hän ei kertonut meille, kuinka suuren osan hän soitti seremoniassa”, hänen äitinsä kertoi The Every day Telegraphille pian tapahtuman jälkeen. “Hän useless sanoi:” Näet minut “ja mainitsi, että lentämistä olisi vähän ja hän olisi siinä noin kolme minuuttia.”

Balettisoolon jälkeen Birdy laulamalla “Chook Gerhl”, herra Toole nousi pakatun olympiastadionin yläpuolella johdoilla antennissa pas de deux.

Hänen perheensä katsoi televisiosta.

“Se oli maagista”, sanoi äiti, joka kuoli tänä vuonna. “Se useless räjäytti meidät.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *