Amadou Toumani Touré, Malian entinen presidentti, kuoli 72-vuotiaana

Amadou Toumani Touré syntyi 4. marraskuuta 1948 Moptissa Malin keskustassa ja varttui Timbuktussa pohjoisessa. Hän aloitti uransa opettajana, mutta liittyi armeijaan vuonna 1969 ja myöhemmin sai sotilaskoulutuksen Ranskassa ja Neuvostoliitossa.

Armeijan upseerina, joka komentoi maan laskuvarjopataljoonaa maaliskuussa 1991, Touré johti pyrkimyksiä kaataa Moussa Traorén sotilaallinen hallinto, joka oli ollut vallassa vuodesta 1968 ja jonka mielenosoitusten tukahduttaminen oli johtanut kymmenien mielenosoittajien kuolemaan. kuukausi.

Touré tuli Malin väliaikaiseksi valtionpäämieheksi, tehtävässä, jonka hän oli toiminut yli vuoden ajan vuosina 1991-1992.

“Meidän on hyväksyttävä kokeilla uutta kokemusta, kokemusta demokratiasta, kokemusta monipuoluejärjestelmästä”, Touré sanoi televisiointihaastattelussa vuonna 1991, jossa hän vannoi suojelevansa demokraattista vallanvaihtoa.

Herra Touré sai kiitosta Malissa lupauksensa pitämisestä ja voiman nopeasta luovuttamisesta alfa Oumar Konaréelle, joka voitti vuoden 1992 presidentinvaalit. “Mali muistaa ATT: n” demokratian sotilaana “, armeijan virkamiehenä, joka välitti viestikapulan ensimmäiselle demokraattisesti valitulle Malin presidentille”, herra Samassékou sanoi.

Herra Touré nimitettiin kenraaliksi, mutta seuraavana vuosikymmenenä hän pysyi enimmäkseen kaukana Malin poliittisesta tilanteesta luoden humanitaarisen perustan lasten terveydelle ja työskennellessään polion ja aidsin torjunnassa. Herra Touré taisteli loisten torjumiseksi Guinean mato entisen presidentin Jimmy Carterin Yhdysvaltojen ponnistelujen rinnalla ja vuonna 2001 hän toimi lyhyesti a YK: n pääsihteerin Kofi Annanin erityislähettiläs vallankaappauksen jälkeen Keski-Afrikan tasavallassa.

Myöhemmin samana vuonna herra Touré erosi Malian armeijasta aloittaakseen oman ehdokkaansa presidentiksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *