Jonathan Sacks, Ison-Britannian osallistava entinen päärabbi, kuoli 72-vuotiaana

Jonathan Sacks, Ison-Britannian entinen päärabbi, josta tuli tärkeä ja laajasti kuultu ääni uskonnon roolista modernissa maailmassa, kuoli lauantaina Lontoossa. Hän oli 72-vuotias.

Syynä oli syöpä, Dan Sacker, tiedottaja. Rabbi Sacks, joka kirjoitti laajasti ja esiintyi usein tiedotusvälineissä, vetäytyi julkisen elämän keskellä lokakuun puolivälissä, kun hän ilmoitti saavansa hoitoa taudista.

Vaikka hänen uskonnollinen kotinsa oli ortodoksinen juutalaisuus, rabbi Sacks oli yksi juutalaisuuden kattavimmista äänistä. Toimittajat kirjoittivat vuonna 2013 hänen työstään “Universalizing Particularity”: “Sackilla on harvinainen kyky pitää herkässä tasapainossa modernin, monikulttuurisen maailman universaalit vaatimukset juutalaisuuteen liittyvän partikulmin kanssa.”

Hänen universalisminsa toi hänet joskus kuumaan veteen, jossa oli enemmän juutalaisyhteisön fundamentalistisia elementtejä. Kun hän oli päärabbi, rabbi Sacks julkaisi kirjan “Eroarvo: Kuinka välttää sivilisaatioiden törmäys” (2002), kirjan, jonka keskeinen viesti oli, että uskonnollisilla yhteisöillä oli pariteetti yrittäessään löytää Jumala.

“Jumala on puhunut ihmiskunnalle monilla kielillä: juutalaisuuden kautta juutalaisiin, kristinuskoon kristittyihin, islamiin muslimeihin”, hän kirjoitti. Kukaan uskontokunta ei omista hengellistä totuutta; kukaan sivilisaatio ei kata kaikkia ihmiskunnan henkisiä, eettisiä ja taiteellisia ilmaisuja. “

Hän lisäsi: ”Jumala on suurempi kuin uskonto. Mikä tahansa usko ymmärtää hänet useless osittain. “

Jotkut ortodoksisen yhteisön jäsenistä syyttivät häntä harhaopista. He sanoivat, että juutalaisuus on perimmäinen totuus. Rabbi Sacks käveli myöhemmin takaisin joitain lausuntojaan ja tarkisti ne hienovaraisesti myöhemmässä versiossa.

Hän palveli päärabina vuosina 1991–2013. Hänen virallinen nimensä oli Kansainyhteisön Yhdistyneiden heprealaisten seurakuntien päärabbi, nimike, joka teki hänestä suuren ortodoksisten seurakuntien, mutta ei juutalaisten päissä olevien seurakuntien, pään. uskonnollinen spektri, liberaali ja ultraortodoksinen.

Silti titteli on aina ollut yksi merkittävimmistä juutalaisten kannoista Euroopassa, ja hän käytti tätä saarnatuolia tehokkaasti sekä pääraabininsa aikana että sen jälkeen puhuakseen antisemitismiä vastaan ​​ja Israelin valtion hyväksi.

Rabbi Sacks oli ritarikuningas kuningatar Elizabeth vuonna 2005, ja hänestä tuli ikätoveri ylähuoneeseen vuonna 2009. Hänellä oli läheiset suhteet entiseen pääministeriin Tony Blairiin, joka sanoi lausunnossaan, että rabbi “oli harvinaisimpia lahjoja monimutkaisia ​​ideoita yksinkertaisimmillaan. ” Hän kutsui häntä “mieheksi, jolla on valtava älyllinen kasvu, mutta jolla on lämpimin ihmishenki”.

Rabbi Sacks oli johtaja uskontojen välisissä suhteissa ja oli lähellä entistä Canterburyn arkkipiispa George George. Heidän yhteiset mielenkiintonsa ylittivät uskonnon: heillä oli molemminpuolinen intohimo Arsenalin jalkapalloseuraa kohtaan ja joskus käytiin yhdessä peleissä.

Jonathan Sacks syntyi 8. maaliskuuta 1948 tekstiilikauppiaan Louis Sacksin ja Louisa (Frumkin) Sacksin luona, jotka olivat ajaneet ambulansseja Lontoossa Blitzin aikana. Toisin kuin muut tulevat rabit, hän ei käynyt juutalaiskouluissa lapsena, vaan hän oli koulutettu anglikaanisissa kouluissa. Hän opiskeli filosofiaa Cambridgen yliopistossa.

Vuonna 2011 kirjoittamassaan esseessä nimeltä “Jumalan löytäminen” hän kirjoitti, että hänet oli kiinnittänyt sekä filosofian universalismi että oman juutalaisuutensa erityispiirteet. Opintojensa aikana hän kirjoitti: “sanat” uskonto “ja” filosofia “menivät yhteen kuin kriketti ja ukkosmyrskyt: Löysit ne usein yhdessä, mutta jälkimmäinen yleensä lopetti edellisen. Filosofit olivat ateisteja tai ainakin agnostikkoja. “

1960-luvun puolivälissä, 19-vuotiaana, hän aloitti kutsuvieraan Pohjois-Amerikassa kutsumalla akateemista ja hengellistä suuntaa. Erityisesti kaksi kohtaamista oli “elämän muutos”, hän kirjoitti. Hän tapasi Rabbi Joseph Soloveitchik, New Yorkin Yeshivan yliopiston merkittävin rabbiinitutkija ja hänen kanssaan Rabbi Menachem Mendel Schneerson, Lubavitch-liikkeen johtaja, Brooklynissa.

“Rabbi Soloveitchik oli haastanut minut ajattelemaan”, rabbi Sacks kirjoitti, “Rabbi Schneerson oli haastanut minut johtamaan. “

Hän päätti omistautua elämäänsä juutalaisten opiskeluun ja johtamiseen. Hänet vihittiin rabbiksi vuonna 1976 ja myöhemmin hän valmistui tohtoriksi. filosofiassa Lontoon yliopistossa. Hän jatkoi useiden tunnettujen Lontoon synagogien hengellistä johtajaa ennen kuin hänet nimitettiin päärabiksi vuonna 1991.

Rabbi Sacks kirjoitti yli 25 kirjaa, ja teemat yleistyivät ajan myötä. Hänen viimeisin, tänä vuonna julkaistu kirja on “Moraali: yhteisen hyvän palauttaminen jakautuneina aikoina”. Vuonna 2009 hän julkaisi uuden kommentin päivittäiseen Korenin julkaisemaan rukouskirjaan, josta on tullut standardi monissa ortodoksisissa seurakunnissa ympäri maailmaa. Hänen TED-puheessaan vuodelta 2017 “Tulevaisuuden kohtaaminen ilman pelkoa” on ollut lähes 2 miljoonaa katselukertaa.

Rabbi Sacksin eloon jäi hänen vaimonsa Elaine; heidän lapsensa Joshua, Dina ja Gila; kolme veljeä, Alan, Brian ja Eliot; ja yhdeksän lastenlasta.

Vuonna 1991, vähän ennen kuin hänestä tuli päärabbi, rabbi Sacks esiintyi suositussa BBC: n ohjelmassa “Desert Island Discs”, jossa julkkiksia pyydetään kuvittelemaan, mitä he ottavat mukanaan, jos he joutuisivat hukkumaan autiomaan saarelle. Isäntä käyttää näitä esineitä keskustelun muodostamiseen vieraan elämästä, urasta ja intohimoista.

Rabbi Sacks sanoi ottavansa Talmudin, juutalaisen laki- ja opetuskirjaston sekä lyijykynän kirjoittamaan siihen kommentin. Mitä tulee musiikkiin, hän ottaisi hartauskappaleen Lubavitchin perinteestä nimeltä “Tzomoh L’cho Nafshi”, mikä tarkoittaa: “Sieluni janoaa sinua, Jumala.”

“Yksinkertaisesti”, hän sanoi, “toivon, että jonain päivänä jotain sellaista olisi minun epitaafini: Että hänen sielunsa janoisi Jumalaa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *