Yhdysvallat asettaa sanktioita Libanonin poliitikolle, joka on liittoutunut Hezbollahin kanssa

WASHINGTON – Yhdysvallat asetti perjantaina korruptiosyytteet sanktioille merkittävälle libanonilaiselle poliitikolle ja Hezbollahin, Iranin tukeman militanttiryhmän ja poliittisen puolueen keskeiselle liittolaiselle.

Tämä toiminta on viimeisintä Trumpin hallinnon pyrkimyksissä lukita Teherania vastaan ​​kohdistunut paine kuukausia ennen vaaleja, jotka voivat johtaa presidentti Trumpin poistumiseen Valkoisesta talosta. Se myös laajensi painostusta järjestelmällisen korruption torjumiseksi Libanonissa, joka on poliittisen ja taloudellisen romahduksen partaalla.

Valtiovarainministeriö antoi sanktiot vapaan isänmaallisen liikkeen johtajaa Gebran Bassilia vastaan, joka on toiminut myös tele-, energia- ja ulkoministerinä. Maroniittikristitty herra Bassil on presidentti Michel Aounin vävy, mikä tarkoittaa, että pakotteet osuivat Libanonin vallan rakenteen huipulle.

Osasto ilmoitti, että herra Bassil oli ”korruption eturintamassa Libanonissa” ja syytti häntä hallituksen asemien käyttämisestä lojalistien asentamiseen merkittäviin virkoihin ja valtion varojen ohjaamiseen läheisille ihmisille etuyritysten kautta.

Valtiosihteeri Mike Pompeo sanoi lausunnossaan, että herra Bassil oli “heikentänyt hyvää hallintotapaa ja osallistunut Libanonia vaivaavaan korruptio- ja poliittiseen suojelusysteemiin, joka on auttanut ja tukenut Hezbollahin epävakauttavaa toimintaa”.

Herra Bassil vastasi pakotteisiin Twitterissä kirjoittamalla: “Mitään pakotteita ei pelästyttänyt minua, eikä lupaukset kiusanneet minua.”

“En käänny ketään libanonilaista vastaan ​​enkä pelasta itseäni päästääni Libanonin hukkaan”, hän kirjoitti.

Vuosien ajan Yhdysvallat on pyrkinyt vähentämään Hezbollahin voimaa, jota pidetään yleisesti Libanonin vahvimpana sotilasvoimana ja yhtenä sen tehokkaimmista poliittisista puolueista. Yhdysvallat, Israel ja muut maat pitävät sitä terroristijärjestönä.

Trumpin hallinto on laajentanut Hezbollahin jäsenille määrättyjä pakotteita seuraamalla niitä, joiden nähdään mahdollistavan ryhmän roolin Libanonin hallituksessa. Herra Bassil on merkittävin, ja hänen puolueensa on usein tehnyt yhteistyötä Hezbollahin kanssa koalitiohallituksissa.

Perjantaina julkaistussa ilmoituksessa ei mainittu Hezbollahia, mutta Yhdysvaltojen ylempi virkamies mainitsi Bassilin tuen ryhmälle toiminnan syyksi. Syyskuussa Yhdysvallat ilmoitti pakotteista kahdelle vähemmän tunnetulle entiselle Libanonin entiselle korruptioministerille ja Hizbollahin avustamiselle.

Libanonissa pakotteiden katsottiin todennäköisesti lopettavan herra Bassilin poliittiset näkymät, mukaan lukien mahdollisesti hänen anopinsa presidenttinä, mikä oli spekuloitu. Oli epäselvää, kuinka herra Bassilin puolue reagoisi johtajaansa koskeviin pakotteisiin ja nimittäisikö se uuden johtajan, joka voisi vapaasti olla yhteydessä amerikkalaisten virkamiesten kanssa ja matkustaa Yhdysvaltoihin.

Perjantaina saapuneet puolueen jäsenet kieltäytyivät kommentoimasta sen tulevaisuutta. Hezbollah tuomitsi lausunnossaan Yhdysvaltojen toiminnan ja kutsui sitä yritykseksi puuttua Libanonin sisäisiin asioihin.

Toimenpide herra Bassilia vastaan ​​korruptiosta, ei virallisesti hänen suhteestaan ​​Hezbollahiin, herätti myös kysymyksen siitä, jatkuuko Yhdysvallat muiden jälkeen samankaltaisilla perusteilla. Libanon on talouskriisissä, jota on pahentanut voimakkaasti korruptio poliitikkojensa keskuudessa, mukaan lukien Yhdysvaltojen liittolaisina pidetyt.

Herra Bassililla ei ollut aikaisemmin ollut Yhdysvaltojen määräämiä sanktioita häntä vastaan. Hänet rangaistiin maailmanlaajuisen Magnitsky-lain nojalla, jonka mukaan Amerikka voi määrätä rangaistuksia ihmisoikeusrikkomusten ja korruption vuoksi jäädyttämällä Yhdysvalloissa hallussa olevat varat ja estämällä maahantulon.

Herra Bassil on kiistänyt Yhdysvaltojen luonnoksen Hezbollahiksi terroristiryhmänä ja sanonut, että se on välttämätöntä Libanonin puolustukselle Israelia ja ääriryhmiä, kuten Islamivaltiota, vastaan.

Pranshu Verma raportoi Washingtonista ja Ben Hubbard Beirutista, Libanonista. Kareem Chehayeb ja Hwaida Saad toimittivat raportteja Beirutista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *