Lous and the Yakuza tekee musiikkia elämänsä pimeydestä

LONDON – Nuorena Marie-Pierra Kakoman äiti antoi hänelle menestysyhtälön: Kun olet musta, sinun on työskenneltävä kaksi kertaa niin kovasti. Kun olet nuori, musta ja nainen, tee siitä 10 kertaa niin vaikeaa.

Musiikin tekeminen Lousin ja Yakuzan muodossa Kakoma on omaksunut tämän viestin, ja matka Lousin debyyttialbumin ”Gore” julkaisemiseen viime kuussa on ottanut enemmän uhrauksia kuin edes hänen äitinsä olisi halunnut. Viimeisten vuosien aikana 24-vuotias Kakoma on muuttanut maita, keskeyttänyt opiskelunsa ja kestänyt kuukausia kodittomuutta.

Kakomalle, jonka elämä on jo pitkään ollut myrskyisä, on selvää, että se kaikki oli sen arvoista. “Musiikki on lähtökohta, jätämme todellisuutemme”, Kakoma sanoi Pariisin video-haastattelussa. ”Laitamme todellisuutemme paperille ja sitten se on olemassa, se on olemassa. Minulle se selittää minulle, mitä omassa elämässäni tapahtuu. “

Style-fluid -artisti sekoittaa sulavaa hip-hopia ankarilla ansa-lyönneillä luomaan kappaleita, jotka ovat sekä julistus hänen sietokyvystään että etsintää Z-sukupolven huolenaiheisiin, mukaan lukien rotu, yksinäisyys ja epätoivo.

Lous and the Yakuza tuntuu selvästi ranskan kielellä lauletuilla ja räikeillä sanoilla olevan selvästi globalisoitunut projekti, joka kietoo Kakoman Belgian-Kongon-Ruandan taustan eklektisiin vaikutteisiin, kuten menneeseen ja nykyiseen politiikkaan, manga-sarjakuviin, Mozartiin ja Whitney Houstoniin.

Suurin osa hänen faneistaan ​​on kotoisin Ranskasta ja Belgiasta, mutta hänellä on myös seuraajia Etelä-Afrikassa ja Saksassa, ja valtava suosio sellaisissa maissa kuin Italia, jossa hänen remonttinsa sielujen repimästään kappaleesta “Dilemme” (“Dilemma”) nousi läpi. kaaviot alkuun 20 huhtikuussa.

“Haluan kuvata musiikkini jatkuvana totuuden etsimisenä”, Kakoma sanoi ajoittain välähtelemällä erottuvaa kokoelmaansa. renkaat. “Se tuo hämmennystä ja sitä taiteilijoiden pitäisi tehdä, olemme täällä häiritsemässä.”

Lous ja Yakuza pyrkivät häiritsemään ja provosoimaan lukemattomissa suunnissa. Sisään “Yksin”Hän kysyy, tarvitseeko hänen huutaa kuullakseen, mainitsemalla Kongon itsenäisyyden vuonna 1960 ja kysyy” miksi musta ei ole sateenkaaren väri? ” ”Messes Bassen” hyppäävän ansarytmin yli hän laulaa ”yo, yo, yo”, joka on Ruandassa käytetty refreeni, kun joku kärsii. Ja videolleTout est gore”(” Kaikki on Gore ”), hän istuu portailla punaisen jokien ympärillä.

Levyn väkivallan ja gore-teemat heijastavat kokemuksia Kakoman omasta elämästä.

Kakoma syntyi vuonna 1996 Lubumbashissa Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kaksi vuotta myöhemmin hänen äitinsä vangittiin, koska hän oli ruandalainen osana Kongon siviiliväkivalta, johon usein viitataan yhtenä verisimmät konfliktit toisen maailmansodan jälkeen. Vietettyään kuukausia vankilassa Kakoman äiti vapautettiin ja käskettiin poistumaan maasta välittömästi. Hän pakeni Belgiaan ottaessaan nuorimman lapsensa, mutta pakotettiin jättämään kolme muuta lastaan, mukaan lukien Kakoma, Kongoon.

“Luulen, että se muotoili minua niin paljon”, sanoi Kakoma, joka liittyi äitinsä Belgiaan kaksi vuotta myöhemmin. Seitsemänvuotiaana Kakoma oli kehittänyt taiteellisen tunnelman, mutta hänen tekemänsä runot, kirjat ja laulut olivat täynnä surua, kuolemaa ja tragediaa. Syy, hän sanoi, oli hylkäämisen tunne, joka juurrutettiin kahden vuoden eroon äidistään.

Lapsena hänen isänsä – aktivisti ja merkittävä lääkäri Kongossa – vaihtoi edestakaisin Belgiaan. Vuonna 2005 Kakoma ja hänen nuorempi sisarensa lähetettiin asumaan kansanmurhaan Ruandaan isoäitinsä kanssa.

“Minulle asuimme gettossa Belgiassa”, Kakoma sanoi, “mutta geto oli itse asiassa niin etuoikeutettu verrattuna tuolloin Afrikan peruselämään.” Kun hän oli 9, hän sai tietää kansanmurhasta, jonka isoäiti ja serkut kärsivät.

“Se oli hyvin selkeä ja se traumasi minua”, hän sanoi. ”Kaikki tämä muotoili minut ihmiseksi, joka uskoo aivan oudosti toivoon. Minulla on paljon toivoa tulevaisuuteen, koska olen voittanut niin monet asiat. ”

Kakoma palasi Belgiaan 15-vuotiaana ja osallistui ensin tyttöjen sisäoppilaitokseen ja sitten Namurin yliopistoon, jossa hän aloitti filosofian opiskelun. Hän lopetti neljän kuukauden kuluttua vanhempiensa hälytyksen vuoksi keskittyen laulamiseen.

18-vuotiaana peräkkäin vääriä päätöksiä ja kohtaamisia – erottaminen useilta työpaikoilta, viettäminen väärän väkijoukon kanssa ja putoaminen huonetoverin äidin kanssa – jätti hänet kodittomaksi Brysseliin kuudeksi kuukaudeksi, Kakoma sanoi.

“Silloin opin kaiken, mitä tiedän tänään”, hän sanoi. “Siinä vaiheessa se oli joko itku, itsemurha tai alkoi nauraa ja löytää ulospääsyn.”

Kakoma nousi jaloilleen ystävien tuella ja julkaisi ensimmäisen laulunsa “Stuffed with You” englanniksi vuonna 2015. Seuraavien vuosien ajan hän latasi musiikkia SoundCloudiin ja vei keikkoja Brysselissä, kunnes allekirjoitti Columbia Recordsin kanssa vuonna 2018.

Nyt Kakoma kanavoi kipua musiikkiinsa: “Annan ilon olla ainoa asia, josta nautin päivittäin”, hän sanoi hymyillen.

Lous on “sielun” anagrammi ja Yakuza tarkoittaa häviäjää tai normaalin ulkopuolella olevaa henkilöä (se on myös Japanin surullisen rikollisjärjestön nimi). “Luulen, että se on osoitus joustavuudestani”, hän sanoi monikeristä.

Levyn nimi “Gore” on metafora Kakoman elämästä, hän sanoi, ja hänen kohtaamastaan ​​pimeydestä. Tämän omaelämäkerrallisen teoksen tekemiseksi Kakoma värväsi espanjalaisen tuottajan El Guinchon, joka tunnetaan Rosalian albumin ”El Mal Querer”Vuonna 2018. Kun El Guincho sai johtajalta kansikappaleen kappaleita, hän ei ollut koskaan kuullut Lousista ja Yakuzasta, mutta hänet kiinnosti heti hänen lauluntekotaito ja ääni.

“Hän on erilainen tavalla, joka on todella luonnollinen, hänellä on uskomaton joukko taitoja musiikin tekemiseen”, El Guincho sanoi sähköpostissa. “Vaikka se on erittäin hyvä asia, joskus on vaikeampaa työntää taiteilijaa niin vaivattomasti lahjakkaaksi mennä pidemmälle.”

“Luulen, että albumin valmistusprosessin loppuun mennessä hän todella ymmärsi sen, joten nyt taivas on hänelle raja”, hän lisäsi.

Nykyään Kakoma voi laskea madonna ja tuottaja ja näyttelijä Issa Rae faniensa keskuudessa. Viime kuussa hän teki debyyttinsä amerikkalaisessa televisiossaTonight Present pääosissa Jimmy Fallon. ”

Äskettäin Kakoman erottuva tyyli – heijastuu symboleja, jotka hän piirtää kasvoilleen, hänen poikamainen huijaus ja silmiinpistävää eleganssia – näki hänet pääosassa muotikampanjoissa Louis Vuitton ja Chloe ja kulkee pitkin katua Pariisin muotiviikko.

“Hänen takanaan on niin paljon inspiraatiota, opin jopa niin monia asioita eri kulttuureista, joita en tiennyt”, sanoi stylisti Elena Mottola, joka on työskennellyt Kakoman kanssa vuoden. “Mielestäni muotiteollisuus tarvitsee ihmisiä, kuten Lous.”

Kakoma on innokas opiskelija maailmassa, joka tunnustaa merkityksen olla yksi harvoista mustista, eurooppalaisista ja naispuolisista taiteilijoista merkittävissä levy-yhtiöissä ja siihen liittyvän vastuun.

“Ongelmana on, että olen alalla, joka ajattelee koko ajan emättimiä ja ihonväriä”, Kakoma sanoi. “Jos en puhu asiasta, miltä nuoret naiset tuntisivat?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *