Elintarviketuotannon kasvihuonekaasujen leikkaaminen on kiireellistä, tutkijat sanovat

Maailmanlaajuisen elintarviketuotannon kasvavat kasvihuonekaasupäästöt tekevät äärimmäisen vaikeaksi rajoittaa ilmaston lämpeneminen Pariisin ilmastosopimuksessa asetettuihin tavoitteisiin, vaikka fossiilisten polttoaineiden poltosta aiheutuvat päästöt pysähtyisivät välittömästi, tutkijat ilmoittivat torstaina.

Mutta heidän mukaansa yhden tavoitteen saavuttaminen, tämän vuosisadan yleisen lämpenemisen rajoittaminen 1,5 celsiusasteeseen tai noin 2,7 Fahrenheit-asteeseen, voidaan saavuttaa muuttamalla “nopeasti ja kunnianhimoisesti” globaalia ruokajärjestelmää seuraavien vuosikymmenien aikana, mukaan lukien kasvin käyttöönotto -Rikkaat ruokavaliot, lisäämällä satoa ja vähentämällä ruokahävikkiä.

“Jos yritämme saavuttaa 1,5 asteen celsiusasteen tavoitteen, ei ole yhtään ainoaa hopeapalloa, joka vie meidät sinne”, kertoi Michael Clark, tutkija Nuffieldin väestöterveysosastolta Oxfordin yliopistossa Englannissa ja uuden tutkimuksen johtava kirjoittaja, analyysi maailmanlaajuisen elintarviketuotannon ilmastovaikutuksista julkaistu Science-lehdessä. “Mutta yhdessä he kaikki tekevät.”

Kahden asteen tavoitteen saavuttaminen olisi helpompaa, tohtori Clark sanoi. Mutta molemmissa tapauksissa, hän lisäsi, analyysi perustuu siihen, että fossiilisten polttoaineiden poltosta sähkön, liikenteen ja teollisuuden “nollapäästöt” saavutetaan välittömästi. Vaikka maat ovat sitoutuneet vähentämään niitä, nykyiset fossiilisten polttoaineiden päästöt eivät ole läheskään nollia, ja kun ne otetaan huomioon, hän sanoi, “minkä tahansa ruokamuutoksen on todennäköisesti oltava suurempi ja nopeampi”.

Elintarviketuotanto johtaa hiilidioksidin, metaanin ja muiden maapalloa lämmittävien kaasujen päästöihin monin tavoin, mukaan lukien maaperän raivaaminen ja metsien hävittäminen maataloudessa ja laiduntamisessa, nautojen ja muiden karjankasvien pilkkominen, lannoitteiden tuotanto ja käyttö sekä riisin viljely tulvissa paddyissa . Kokonaispäästöt vastaavat noin 16 miljardia tonnia hiilidioksidia vuodessa, eli noin 30 prosenttia maailmanlaajuisista päästöistä.

Vaikka maailma keskittyy yleensä fossiilisten polttoaineiden poltosta syntyvien päästöjen vähentämiseen, uusi tutkimus osoittaa, että myös elintarvikkeiden päästöjen vähentäminen on ratkaisevan tärkeää, tutkijat sanoivat.

“Ruokajärjestelmät ovat eräänlaisia ​​ilmastonmuutoksen tummia hevosia”, kertoi paperin vanhempi kirjoittaja ja professori Jason Hill. Minnesotan yliopisto.

Tutkijat ennustivat, kuinka päästöt muuttuvat tulevina vuosikymmeninä maailman väestön kasvaessa, ruokavalion ja kulutustottumusten muuttuessa joidenkin maiden varakkaammiksi ja sadonkorotessa. He havaitsivat, että pelkästään elintarvikkeisiin liittyvät päästöt johtavat todennäköisesti maailman ylittämään 1,5 celsiusasteen rajan 30–40 vuodessa. Pelkästään ruokapäästöt tuovat maailman lähelle kahden asteen rajaa vuoteen 2100 mennessä.

Brent Loken, maailman johtava elintarviketieteilijä Maailman villieläinrahastolle, joka ei ollut mukana tutkimuksessa, sanoi tutkimuksen olevan “vielä yksi todiste, joka tukee sitä, mitä monet ihmiset sanovat”, että ilmastotavoitteita ei voida saavuttaa ilman muutoksia ruokajärjestelmässä.

“Kyse on oikeastaan ​​vähemmän siitä, missä ruokajärjestelmä on tänään, ja enemmän siitä, mihin se menee”, hän sanoi.

Viime vuosien analyysit ovat osoittaneet, että ruokavaliota on muutettava ja muutettava ruokajärjestelmää ihmisten terveyden parantamiseksi ja järjestelmän kestävyyden parantamiseksi. Esimerkiksi tohtori Loken oli mukana kirjoittamassa EAT-Lancet-komissio, kansainvälinen tutkijaryhmä, joka suositteli punaisen lihan ja joidenkin muiden elintarvikkeiden maailmanlaajuisen kulutuksen vähentämistä 50 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.

Tohtori Loken sanoi, että ilman muutoksia ruokapäästöjen odotettiin kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. “Ja heilahdushuone Pariisin rajojen saavuttamiseksi on niin pieni”, hän sanoi.

Tohtori Hill sanoi, että tutkimuksessa ei otettu huomioon mahdollisia muutoksia, kuten koko maailman väestö omaksuu vegaanisen ruokavalion. “Halusimme esitellä tavoitteet, jotka olivat realistisia”, hän sanoi. ”Kasvipitoinen ruokavalio on realistinen tavoite. Emme sano tässä asiakirjassa näiden tavoitteiden saavuttamiseksi, että meidän on luovuttava eläintuotteista. Mutta on oltava joitain ruokavalion muutoksia kohti terveellisempää ruokavaliota. “

Tohtori Clark sanoi olevansa optimistinen siitä, että ruokavalion muutokset ja muut muutokset ruokajärjestelmässä voitaisiin tehdä ajoissa, jotta niillä olisi vaikutusta ilmaston lämpenemiseen. Hän ja muut työskentelevät parhaillaan selvittääkseen, mitä käytäntöjä ja käyttäytymismuutoksia on mahdollista toteuttaa.

“Ehkä se on yhdistelmä ruokakauppojen törmäyksiä ja hallitusten ylhäältä alas suuntautuvia politiikkoja”, hän sanoi. “Se voi olla hyvin byrokraattista tai individualistista.”

“Meillä on niin monia eri tapoja tehdä tämä”, tohtori Clark lisäsi. ”Jokaisella ihmisellä on oma roolinsa, myös jokaisella yhtiöllä. Yhteisen toiminnan ja poliittisen tahdon avulla voimme tehdä tämän melko nopeasti. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *