Kosovon presidentti eroaa sotarikoksista Alankomaissa

Kosovon presidentti, sissien johtaja Kosovon taistelussa Serbian itsenäisyyden puolesta, erosi torstaina erostaen syytettynä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan ​​Alankomaiden erityisessä kansainvälisessä tuomioistuimessa.

Presidentti Hashim Thaci, 52, sanoi a uutiskonferenssi Kosovon pääkaupungissa Pristinassa hän luopui presidenttitoimistonsa suojelemisesta.

“Tästä päivästä lähtien se on uusi luku Kosovolle”, sanoi Vigan Qorrolli, lakiprofessori Pristinan yliopistossa Kosovon pääkaupungissa. Monet pitävät presidentin eroa mahdollisuutena “uudelle vakaudelle tuoda vaurautta”, hän lisäsi.

Kosovon vapautusarmeijan entinen komentaja Thaci oli Haagin erityistuomioistuin syytti heitä kesäkuussa kymmenestä sotarikoksesta. Syyttäjät syyttivät häntä ja muita entisiä itsenäisyyden taistelijoita “rikosoikeudellisesta vastuusta lähes 100 murhasta”.

Herra Thaci oli aiemmin kiistänyt väitteet, mutta sanoi eroavansa, jos tuomari vahvistaa syytteet. Tuomioistuimen tuomari on myös vahvistanut Kosovon entiselle väliaikaiselle presidentille Jakup Krasniqille esitetyt sotarikokset. Syyttäjät sanoivat keskiviikkona, että hänet pidätettiin Euroopan unionin viranomaisten avulla.

Muut taistelijoista, joista on tullut lainsäätäjiä, sanotaan matkustavansa Haagiin torstaina vasta vahvistettujen syytteiden vuoksi, mukaan lukien Kosovon demokraattisen puolueen johtaja Kadri Veseli; ja Rexhep Selimi, opposition lainsäätäjä.

Syyte antoi toivoa “tuhansille Kosovon sodan uhreille, jotka ovat odottaneet yli kaksi vuosikymmentä saadakseen selville totuuden heitä ja heidän rakkaitaan vastaan ​​tehdyistä kamalista rikoksista”, sanoi Amnesty Internationalin Balkanin tutkija Jelena Sesar. lausunto. Hän lisäsi, että se osoitti, että “vanhemmat virkamiehet eivät ole lain yläpuolella”.

Kosovon parlamentin puhemies Vjosa Osmani otti Thacin tehtävät, ja hänestä tuli torstaina pidetty seremonia. Osmani, 38, sanoi puheessaan, että Serbia oli vastuussa sodassa kuolleista.

Herra Thaci oli ollut Kosovon presidentti vuodesta 2016, suurelta osin seremoniallinen tehtävä, vaikka hän on toiminut myös pääministerinä. Hän on Kosovon politiikan tukipilari jonka kannattajat ovat julistaneet hänet sodan sankariksi, kun taas kriitikot ovat syyttäneet hänen hallitustaan ​​korruptiosta ja oikeuslaitoksen väärentämisestä.

Thacia, Veseliä ja muita vastaan ​​nostetut sotarikossyytteet kesäkuussa murhasta, ihmisten pakotetusta katoamisesta, vainosta ja kidutuksesta, myös poliittisista vastustajista. Mutta tuomarin oli tarkistettava syytteet ja vahvistettava, mikä oli viimeisin kehitys.

Kosovon sodassa kuoli yli 13 000 ihmistä, enimmäkseen Serbian joukot tappoivat Kosovon albaaneja. Mutta heidän joukossaan on myös noin 2000 serbiä, romania ja kosovolaista albaania, jotka on tapettu Naton pommituksissa tai sellaisten taistelijoiden toimesta, kuten Kosovon vapautusarmeija, humanitaarisen oikeuden keskuksen tietojen mukaan.

Presidenttiä vastaan ​​nostetut syytteet nostettiin sen jälkeen, kun Kosovon parlamentti perusti Alankomaissa erityistuomioistuimen vuonna 2015 selvittääkseen, olivatko sissitaistelijat sotarikoksia.

Syyttäjät sanoivat, että syytteet julkistettiin Thacin ja Veselin toistuvien ponnistelujen takia estämään oikeutta, ja että nämä kaksi olivat tehneet salaisen kampanjan “estääkseen tuomioistuimen työtä yrittäen varmistaa että he eivät kohtaa oikeudenmukaisuutta. “

Vaikka Kosovo voitti itsemääräämisoikeutensa vuonna 1999 ja ilmoitti itsenäisyydestään vuonna 2008, Serbia on kieltäytynyt tunnustamasta Kosovon itsenäisyyttä ja neuvottelut rauhansopimuksesta ovat käyneet. Eurooppalaiset ja amerikkalaiset virkamiehet ovat välittäneet vuoropuhelua osapuolten välillä toiveidenaan parantaa suhteita ja varmistaa ratkaisu.

Uutiset syytteestä kesäkuussa viivästyttivät Thacin ja serbialaisen presidentin Aleksandar Vucicin suunnittelemaa tapaamista Valkoisessa talossa, näiden kahden ensimmäisiä virallisia neuvotteluja yli vuoden aikana. Kosovon pääministeri, Avdullah Hoti osallistui sen sijaan huippukokoukseen syyskuussa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *