Wienin kelat harvinaisesta terroristihyökkäyksestä

BERLIN – Hän oli aseistettu automaattisella kiväärillä, pistoolilla, machetella ja nuken itsemurhavyöllä. Yhdeksän minuutin ajan 20-vuotias aseistaja muutti Wienin keskustan mukulakivikatuja sota-alueeksi ja ampui niin monta laukausta niin monesta paikasta, että viranomaiset uskoivat alun perin useita hyökkääjiä.

Siihen aikaan kun poliisi ampui hänet maanantai-iltana, hän oli tappanut neljä ihmistä ja haavoittanut 23, järkyttäen maata, jossa tappavat terrori-iskut ovat harvinaisia.

Ampuja, 20-vuotias kaksinkertainen kansalainen Itävallassa ja Pohjois-Makedoniassa, oli kuitenkin viranomaisten tiedossa. Kaksi vuotta sitten hänet tuomittiin vankilaan, kun hän yritti matkustaa Syyriaan liittymään islamilaiseen valtioon.

Lisäksi Slovakian viranomaiset ilmoittivat Itävallalle heinäkuussa, että hän oli matkustanut Slovakiaan yrittämään ostaa ammuksia AK-47: lle, Itävallan vanhempi virkamies vahvisti tiistaina.

Muutamia yksityiskohtia on julkaistu siitä, miten ammunta tapahtui tai keitä uhrit olivat, mutta viranomaiset ovat tunnistaneet kuusi sijaintia yhdessä naapurustossa, jossa heidän mielestään ammuttiin.

Kuolleisiin, jotka eivät ole vielä julkisesti tunnistettavissa, on kolme itävaltalaista ja yksi saksalainen, ja heidän ikänsä on 19-34, vanhempi virkamies sanoi. Heistä tiedetään useless vähän kuin yksi oli nuori mies, joka ammuttiin kadulla, toinen tarjoilija baarissa. Haavoittuneiden joukossa oli 28-vuotias poliisi.

Maanantain väkivalta tapahtuu äskettäisten terrori-iskujen jälkeen Ranskassa – myös opettajan päätä lähellä Pariisia ja veitsihyökkäys kirkossa Nizzassa – jotka molemmat ovat olleet yhteydessä islamistisiin ääriliikkeisiin.

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz sanoi tiistaina kansakunnassa pitämässään puheessa, että ampuminen oli “ehdottomasti islamistinen terrori-isku”, jota hän kutsui “hyökkäykseksi vihasta, vihasta perusarvojamme kohtaan”.

Mutta herra Kurz, hänen sisäministerinsä ja Wienin pormestari vannoivat kaikki, ettei hyökkääjä hajottaisi itävaltalaista yhteiskuntaa tai muuttaisi itävaltalaisten elämäntapaa. Kansleri varoitti tekemästä oletuksia Itävallan muslimiyhteisöstä.

“Tämä ei ole taistelua kristittyjen ja muslimien tai itävaltalaisten ja maahanmuuttajien välillä”, herra Kurz sanoi. “Tämä on taistelu sivilisaation ja barbaarisuuden välillä.”

Hän kehotti kansalaisia ​​muistamaan, että “vihollisemme eivät ole koskaan kaikki uskontoon kuuluvat, vihollisemme eivät ole koskaan kaikki tietystä maasta tulevat ihmiset”, vaan pikemminkin “vihollisemme on ääriliikkeitä ja terroristeja”.

Ümit Itävallan islamilaisen uskon yhteisön presidentti Vural tuomitsi “pelkurin, kapinallisen hyökkäyksen” ja kutsui sitä “hyökkäykseksi Wieniin” ja “hyökkäykseen meihin kaikkiin”.

Kaksi turkkilais-itävaltalaista ja palestiinalaista, jotka ajoivat ampuma-aseen saadakseen vanhemman naisen turvaan ja auttaakseen pelastamaan 28-vuotiaan poliisin henkeä, vietettiin Itävallan tiedotusvälineissä sankareina.

Sisäasiainministeri ja poliisi sanoivat tutkijoiden jälleenrakentavan edellisen illan tapahtumia yrittäen selvittää, kuinka useless yksi hyökkääjä, kuten he nyt uskovat, olisi voinut olla vastuussa kaikista kuudesta rikoksen kohtaukseksi tunnistetusta paikasta.

Ensimmäiset hätäpuhelut saapuivat poliisiin klo 20.00 maanantaina Seitenstettengasselta, kadulta, jolla kaupungin pääsynagogaa ympäröivät baarit vilkkaan Bermudan kolmioksi kutsutun alueen sydämessä, koska siellä on helppo eksyä, varsinkin kun muutama juoma. Pyssymies oli nähtävissä videolla ampumalla AK-47: tä kadulla olevalle nuorelle miehelle. Hän juoksi pois, palasi sitten paikalle ja ampui nuoren miehen uudelleen pistoolilla.

Toinen uhri löydettiin Fleischmarktilta, kadulta muutaman minuutin kävelymatkan päässä synagogasta, ja toisen läheiseltä aukiolta Franz-Josefs-Kai -kanavan vierestä. Molemmat oli ammuttu kuolettavasti. Siellä ammuttiin myös 28-vuotias poliisi, joka selviytyi useless nuorten miesten takia, jotka vetivät hänet turvaan.

Kulman takana, nainen, joka odotti pöytiä Ruprechtsplatzin baarissa, joka on kaupungin vanhimmalle kirkolle nimetty aukio, ammuttiin ja tapettiin. Klo 20.09 poliisit ampuivat tappavan aseen samalle torille, jossa hänen ruumiinsa makasi tuntikausia, kun asiantuntijat yrittivät mitata vaaraa, joka näytti olevan hänen vyötärölle kiinnitetystä räjähteiden vyöstä. Se osoittautui väärennöksi.

Tuskin 24 tuntia hyökkäyksen jälkeen islamilainen valtio otti vastuun hyökkäyksestä ja kutsui ampujaa “kalifaatin sotilaksi”, SITE Intelligence Groupin kääntämän lausunnon mukaan, joka valvoo verkossa olevia ääriviestejä.

Väitteestä ei käynyt selvästi ilmi, oliko terroristiryhmä auttanut hyökkäyksen suunnittelussa vai olivatko muut mukana. ISIS on käyttänyt vastaavaa kieltä aiemmin väittäessään vastuun itsenäisesti toimivien henkilöiden hyökkäyksistä.

Kaksi vuotta sitten hyökkääjä, tuolloin 18-vuotias Kujtim Fejzulai, oli suunnitellut matkustavansa Syyriaan ystävänsä kanssa liittymään ISIS: ään, entisen asianajajansa Nikolas Rastin mukaan. Kun ystävä muutti mieltään, hän meni itse. Mutta hän pääsi siihen useless Turkkiin asti, jossa hänet pidätettiin ja vietiin takaisin Wieniin syyttämään jihadin yrityksestä ja yrityksestä liittyä terroristijärjestöön.

Hänet tuomittiin ja tuomittiin 22 kuukaudeksi vankeuteen, mutta hänet vapautettiin joulukuussa palattuaan vasta noin vuoden.

Herra Fejzulaiia oikeudenkäynnissä edustanut herra Rast sanoi, että hänen asiakkaansa hyvä käytös vankilassa – hän osallistui jopa radikalisoitumisen torjuntaohjelmaan – johti hänen vapauttamiseen ennenaikaisesti.

Hän sanoi, että herra Fejzulai oli ilmestynyt osoittavan katumusta. Ei ollut mitään merkkejä siitä, että hänen vanhempansa olisivat jakaneet äärimmäiset näkemyksensä, herra Rast sanoi, että miehen äiti oli ollut yksi, joka ilmoitti viranomaisille, kun hänen poikansa puuttui ensimmäisen kerran.

“Hän antoi vaikutelman nuoresta miehestä, joka etsii kuka hän oli”, herra Rast sanoi. “Minusta ei missään vaiheessa voinut tuntua, että hän olisi vaarallinen.”

Mutta epäillyn kotona tiistaina löydetyt todisteet, mukaan lukien ampumatarvikkeet, osoittavat, että vankilasta vapauttamisensa jälkeen hän näyttää johtaneen kaksinkertaista elämää – esittäytyessään maailmalle täysin integroituneena yhteiskuntaan ja omaksumalla radikaalin ideologian yksityisesti , Itävallan sisäministeri Karl Nehammer sanoi tiistaina tiedotustilaisuudessa.

“Hänen radikalisoitumisestaan ​​ei ollut varoitusmerkkejä”, herra Nehammer sanoi.

Mutta ilmeisesti Itävallan viranomaiset jättivät väliin ainakin yhden, Slovakian ilmoituksen siitä, että herra Fejzulai oli matkustanut sinne etsimään AK-47: n ampumatarvikkeita. Hän ei onnistunut ostamaan yhtään, koska hän ei voinut tuottaa aselupaa.

Tutkijat uskovat myös, että hän palvoi moskeijassa, jonka itävaltalaiset tiedustelupalvelut epäilevät ekstremismin julistamisesta, virkamies sanoi.

Joskus ennen hyökkäystä herra Fejzulai julkaisi itsestään valokuvan sosiaaliseen mediaan, heiluttaen matelaa ja kivääriä viestillä, joka “ilmaisi selvästi hänen myötätuntonsa IS: ää kohtaan”, ministeri sanoi käyttäen lyhennettä Islamivaltioon.

Liittokansleri Kurz lupasi tuoda valoa siihen, kuinka mies, jonka militantit pyrkimykset olivat tulleet viranomaisten tietoon vuonna 2018, pystyi liukastumaan verkon läpi.

“Hyökkääjä yritti liittyä islamilaiseen valtioon jonkin aikaa sitten, ja hänet pidätettiin ja tuomittiin”, herra Kurz sanoi tiistaina puhelinhaastattelussa. ”Hän oli vankilassa ja vapautettiin ennenaikaisesti. Meidän on päästävä perille, miksi oikeusjärjestelmä antoi hyökkääjän mennä aikaisin. “

Ainakin 14 epäiltyyn sidottua henkilöä Itävallassa on pidätetty ja häntä kuulustellaan ja 18 paikkaa etsitään, Nehammer sanoi. Sveitsin poliisi ilmoitti pitäneensä kiinni kahta 18- ja 24-vuotiasta miestä epäiltynä yhteydestä hyökkääjään Wienissä, mutta ei antanut lisätietoja.

Koko tiistain ajan mukulakivikatuja Wienin keskustassa, tavallisesti täynnä turisteja, valtion työntekijöitä ja muita kansalaisia, olivat pääosin tyhjät, lukuun ottamatta satoja raskaasti aseistettuja poliiseja. Kouluissa käyminen oli vapaaehtoista, suurin osa kaupoista oli suljettu ja asukkaita kannustettiin jäämään kotiin.

Useissa ravintoloissa, joissa ammunta tapahtui, puoliksi juopuneet lasit ja koskematon ruoka istuivat edelleen pöydillä, ikään kuin vieraat olisivat juuri lähteneet. Muualla paniikkilento oli todisteita – kaatuneet tuolit ja rikkinäiset olutpullot olivat hajallaan veripolun lähellä.

Michael Kramer, 33, asuu useless muutaman metrin päässä nuoren miehen tapamasta, sanoi, että hän oli viettänyt yön ystävänsä kanssa ja palannut vasta, kun poliisisaarto poistettiin myöhemmin tiistaina.

“Luulet aina olevasi kuplassa ja että mitään ei voi tapahtua, ja sitten jotain tällaista tapahtuu aivan ovesi edessä”, hän sanoi tutkien kohtausta epäuskoisena.

“Pidämme itseämme usein siunatuina saarina, joissa väkivalta ja kauhu tunnetaan useless ulkomailta”, liittokansleri Kurz sanoi. “Mutta surullinen totuus on, että vaikka elämme yleensä turvallisessa maassa, emme asu turvallisessa maailmassa.”

Katrin Bennhold ja Melissa Eddy raportoivat Berliinistä ja Christopher F. Schuetze Wienistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *