Vuodesta lähtien Yhdysvallat on virallisesti poissuljettu Pariisin ilmastosopimuksesta

WASHINGTON – Au revoir, Pariisin sopimus. Keskiviikkona Yhdistyneiden Kansakuntien sääntöjen mukaan Yhdysvallat on virallisesti poissuljettu maailmanlaajuisesta ilmastosopimuksesta. Tässä on katsaus siihen, miten se tapahtui, mitä se tarkoittaa ja mitä voi tapahtua seuraavaksi.

Sinulle saatetaan antaa anteeksi ajatus siitä, että Yhdysvallat lopetti globaalin ilmastonmuutossopimuksen kauan sitten. Vuodesta 2017 lähtien, kun presidentti Trump ilmoitti aikomuksestaan ​​luopua sopimuksesta, hän puhui vetäytymisestä ikään kuin se olisi tehty. Itse asiassa irtautuminen Pariisin sopimuksesta on kuitenkin ollut pitkä prosessi.

4. marraskuuta 2019, varhaisimman mahdollisen päivän Yhdistyneiden Kansakuntien sääntöjen mukaan, että maa voi aloittaa viimeisen eroamisprosessin, ulkoministeri Mike Pompeo toimitti paperit tehdäkseen sen. Se valmistui automaattisesti vuotta myöhemmin. Joten keskiviikkona aamusta lähtien Yhdysvallat ei ole virallisesti enää osa maaryhmää, joka lupaa puuttua ilmastonmuutokseen.

Presidentti Trump on kutsunut Pariisin sopimusta “työpaikan tappamiseksi” ja sanonut, että se “rankaisisi amerikkalaisia ​​samalla rikastuttaen ulkomaisia ​​saastuttajia”.

Teknisesti Pariisin sopimus ei kuitenkaan vaadi Yhdysvaltoja tekemään mitään. Itse asiassa se ei ole edes sopimus. Se on sitova sopimus kaikkien rikkauksien ja vastuiden kansojen välillä ilmastonmuutoksen aikaansaamiseksi vähentämään kotimaisia ​​päästöjä.

Sopimus yhdistää olennaisesti jokaisen kansakunnan vapaaehtoiset päästölupaus yhdellä foorumilla ymmärtämällä, että maat asettavat ajan myötä entistä tiukempia tavoitteita. Yhdysvallat presidentti Barack Obaman johdolla lupasi vähentää päästöjään noin 28 prosenttia alle vuoden 2005 tason vuoteen 2025 mennessä, mutta edistyminen tämän tavoitteen saavuttamisessa pysähtyi Trumpin hallinnon aikana.

Jotkut raportointivaatimukset varmistavat, että maat edistyvät, mutta Trumpin hallinto pilannut niitä, eikä toistaiseksi ole kärsinyt seurauksista.

Lähes jokainen maa maailmassa. Pariisin sopimuksen allekirjoittaneista 195 maasta 189 jatkoi virallisesti adoptiota sopimukseen. Aluksi Nicaragua ja Syyria pidättivät tukensa sopimuksesta, mutta molemmat liittyivät lopulta sopimukseen.

Keskiviikkona Yhdysvaltojen lisäksi maat, jotka alun perin allekirjoittivat, mutta eivät ole virallisesti hyväksyneet Pariisin sopimusta, ovat: Angola, Eritrea, Iran, Irak, Etelä-Sudan, Turkki ja Jemen.

Toistaiseksi mikään muu maa ei ole seurannut Yhdysvaltoja luopumassa Pariisin sopimuksesta. Yhdessä vaiheessa Brasilian presidentti Jair Bolsonaro uhkasi tehdä niin, mutta myöhemmin hän käänsi suunnan.

Viime viikkoina Euroopassa ja Aasiassa on esiintynyt kunnianhimoisia ilmastositoumuksia. Euroopan parlamentti äänesti viime kuussa päästöjen vähentämisestä 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä tavoitteenaan saavuttaa hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Euroopan unionin ministerineuvosto harkitsee nyt tätä toimenpidettä. Kiina lupasi tulla hiilineutraaliksi vuoteen 2060 mennessä. Tätä lupausta seurasivat Etelä-Korea ja Japani, jotka molemmat lupasivat nollata nettopäästöt vuoteen 2050 mennessä.

“Vauhtia rakentaminen jatkuu, vaikka Yhdysvallat vetäytyisi”, sanoi Alden Meyer, huolestuneiden tutkijoiden liiton johtaja ja 30 vuoden kansainvälisten ilmastoneuvottelujen veteraani.

“Kysymys kuuluu, jatkuisiko se ilman Yhdysvaltoja täysin aluksella?” hän sanoi.

Ei välttämättä. Pariisin sopimuksesta eroaminen ei sinänsä tarkoita sitä, että Yhdysvallat lopettaa ilmastonmuutoksen torjunnan.

Toisaalta se tarkoittaa, että liittohallitus on muodollisesti luopunut ainakin toistaiseksi presidentti Obaman tavoitteesta vähentää päästöjä noin 28 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2025 mennessä.

Todellisuudessa Yhdysvallat presidentti Trumpin johdolla vetäytyi tästä tavoitteesta vuosia sitten. Tällä hetkellä olemme noin puolivälissä Obama-aikakauden tavoitteeseen, emmekä ole tavoitteen saavuttamisessa. Joten vaikka päästöt eivät todennäköisesti kasva, ne eivät myöskään putoa tarpeeksi nopeasti estääkseen ilmastonmuutoksen pahimmat vaikutukset.

Ei. Jokainen tuleva presidentti voi valita takaisin.

Entinen varapresidentti Joseph R. Biden Jr. on luvannut, että hän sitoisi Yhdysvallat uudelleen Pariisin sopimukseen 1. päivänä. Käytännössä tämä tarkoittaa vihkimispäivänä 20. tammikuuta hänen hallintonsa lähettävän Yhdistyneille Kansakunnille kirjeen, jossa Amerikan aikomuksesta liittyä uudelleen. Amerikkalaisesta paluusta tulee virallinen 30 päivää myöhemmin.

Muut maat antaisivat todennäköisesti Bidenin hallitukselle aikaa nousta jalkoihin, mutta haluaisivat myös nähdä vahvat varhaiset merkit siitä, että Yhdysvalloilla on merkittäviä suunnitelmia vähentää autojen, voimalaitosten ja muiden lähteiden kotimaisia ​​päästöjä.

Siihen mennessä, kun Yhdysvallat liittyy muihin maihin seuraavaan Yhdistyneiden Kansakuntien ilmastokonferenssiin, joka pidetään Glasgow’ssa ensi vuoden marraskuussa, päästöjen vähentämistavoitteen odotetaan olevan vielä kunnianhimoisempi kuin Obaman aikakauden.

Jos Yhdysvallat jää sopimuksen ulkopuolelle, sillä voi silti olla ääni Yhdistyneiden Kansakuntien ilmastoneuvotteluissa. Tämä johtuu siitä, että se olisi edelleen jäsenenä Yhdistyneiden Kansakuntien ilmastonmuutosta koskevassa puitesopimuksessa, joka on Pariisin sopimuksen perustanut elin. Amerikka kuitenkin rajoitettaisiin tarkkailijan asemaan, mikä tarkoittaa, että sen neuvottelijat saisivat osallistua kokouksiin ja työskennellä muiden maiden kanssa tulosten muokkaamiseksi, mutta he eivät saisi äänestää päätöksistä.

“Heillä on edelleen vaikutusvaltaa, mutta ei mitään sellaista kuin heillä olisi täysivaltaisina pelaajina”, herra Meyer sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *