Trooppinen myrsky Eta vasemmalla vähintään kuolleena Keski-Amerikassa

MANAGUA, Nicaragua – Trooppinen myrsky Eta pyöri keskiviikkona Pohjois-Nicaraguan läpi sen jälkeen, kun se oli kiinnittänyt maan Karibian rannikon suuren osan viime päivästä, sen tulvavesi eristää jo syrjäiset yhteisöt ja laukaisi tappavia maanvyörymiä, jotka tappoivat vähintään kolme ihmistä.

Myrsky oli heikentynyt luokan four hurrikaanista, joka rikkoi rannikkoa, mutta se liikkui niin hitaasti ja kaataa niin paljon sateita, että suuri osa Keski-Amerikasta oli valppaassa.

Pitkän aikavälin ennuste osoittaa, että Eta kääntyy Keski-Amerikan yli ja sitten uudistuu Karibialla – mahdollisesti saavuttaen Kuuban sunnuntaina ja Floridan maanantaina.

Eta tuli maihin tiistai-iltapäivällä Bilwistä etelään, joka tunnetaan myös nimellä Puerto Cabezas, sen jälkeen, kun se oli pysähtynyt tuntikausia rannikon tuntumassa. Noin 60 000 kaupungin kaupunki oli ollut ilman sähköä maanantai-illasta lähtien. Aallotettu metallikatto ja juurtuneet puut hajotettiin sen kaduille. Noin 20 000 alueen asukkaasta oli turvakodeissa.

Sisämaassa, noin 100 mailia länteen Eta: n laskeutumispaikasta, kaksi kultakaivosta kuoli, kun vuorenrinteellä vapautettiin tonnia mutaa tiistaiaamuna. Kolmas kaivosmies pakeni liukumäeltä ja pyysi apua.

Yksi ruumis otettiin talteen, ennen kuin pelastajien oli keskeytettävä toipumistoimet yön laskiessa ja pelot lisääntyivät liukumäillä sateen jatkuessa, sanoi luutnantti Cesar Malespin, Bonanzan palokunnan jäsen. Bonanza oli kovassa tuulessa ja rankkasateessa, hän sanoi.

Nicaraguan syrjäinen koillisosa, jonne Eta laskeutui, oli eristetty jo ennen myrskyä. Leveän Wawa-joen ylittäminen alueen pääkaupunkiin Bilwiin edellyttää ajamista lautalla, joka oli keskeyttänyt toiminnan myrskyn lähestyessä, mikä teki ajamisesta vaikutusalueelle mahdotonta.

Cairo Jarquin, Nicaraguan katolisten avustuspalvelujen hätätilanteiden projektipäällikkö, sanoi Nicaraguan koillisosassa olevan välittömän huolenaiheen myrskyn läpikulun jälkeen saavan vettä ja ruokaa näille syrjäisille yhteisöille.

Suurin osa alueen asukkaista on Miskito, joka elää toimeentuloviljelyn tai kalastuksen kautta, herra Jarquin sanoi. Suurin osa heidän kodeistaan ​​ovat yksinkertaisia ​​puurakenteita, jotka ovat keskittyneet joenrantayhteisöihin, jotka todennäköisesti kärsivät suuria vahinkoja. Ne ovat riippuvaisia ​​käsin kaivetuista kaivoista juomaveden suhteen, jonka hän pelkäsi tulvavesien saastuttavan.

Myrsky on myös viettänyt naapurimaassa sijaitsevan Hondurasin sateella ainakin sunnuntaista lähtien, ja maa ilmoitti tiistaina ensimmäisestä myrskyn aiheuttamastaan ​​kuolemasta. 12-vuotias tyttö kuoli mudaliuoksella San Pedro Sulassa, Pohjois-Honduraksen tärkeimmässä väestökeskuksessa, kertoi Marvin Aparicio Hondurasin hätätoimistosta.

Hondurasissa ainakin 559 ihmisen täytyi muuttua turvakoteihin tai mennä sukulaisten koteihin paeta tulvista, hän sanoi. Ainakin 25 ihmistä oli pelastettu, hän sanoi. Hänen virastonsa mukaan ainakin kuusi jokea aiheutti merkittäviä tulvia.

Ennustajien mukaan Nicaraguan keski- ja pohjoisosissa ja suuressa osassa Hondurasia voi sataa 15-25 tuumaa, 35 tuumaa eristetyillä alueilla. Voimakkaita sateita esiintyi todennäköisesti myös Itä-Guatemalassa, Etelä-Belize ja Jamaika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *