Tappava kouluhyökkäys katapultoi Kabulin vieläkin epätoivoon

KABUL, Afganistan – Se oli epätavallisen miellyttävä syksypäivä, ja kaksi Kabulin yliopiston opiskelijaa vitsaili, että heillä oli varaa olla myöhässä luokalle ottamaan aurinkoa.

Opiskelijat, Ahmad Ali Mohammedi ja Sajat Naijati, menivät sitten luokkahuoneisiinsa. Herra Mohammedi, 25, nousi portaita yliopiston kansallisen oikeudellisen koulutuskeskuksen toiseen kerrokseen. Herra Naijati, 21, käveli ensimmäiseen kerrokseen.

Alle tunnissa maanantaiaamuna nämä paikat päättävät, mikä niistä selviää.

Herra Mohammedi ammuttiin ja tapettiin sen jälkeen kun aseet räjähtivät hänen luokkahuoneeseensa. Herra Naijati nousi alas lattian ikkunasta leikkaamalla kasvonsa ja mustelmilla pään ja nenän, ennen kuin sprintti turvallisuuteen.

Vähintään 21 muuta ihmistä kuoli ja kymmeniä haavoittui Kun hyökkääjät estivät itsensä luokkahuoneissa, ottivat panttivankeja ja yrittivät järjestelmällisesti tappaa Afganistanin tulevaisuuden, maa, joka 40 vuoden sodan jälkeen keskeytti rauhanneuvottelut ja poliittisen taistelun, on ollut useless kykenemätön lisääntyvään väkivaltaan.

“Emme katsoneet taaksepäin”, sanoi 21-vuotias Naijati, joka istui kotona pään sidottuina ja tumman violetin mustelman silmän alla. “Juoksimme pelastamaan itsemme.”

Kahden kumppanin kohtalo, jonka muutama telakka ja luokan aikataulu päättävät, toistuu loputtomasti Afganistanin sodassa. Hieman yli viikko sitten itsemurhaaja tappoi yli 40 ihmistä koulutuskeskuksen ulkopuolella useless mailin päässä Kabulin yliopistosta, maan vanhimmasta ja suurimmasta korkeakoulusta, jossa on noin 25 000 opiskelijaa. Tiistaina Afganistan julisti kansallisen surupäivän.

Herra Mohammedi haudattiin – hänen ruumiinsa päin kohti kohtaa, johon aurinko laskee kaupunkia ympäröivien ruskeiden vuorten keskelle – pieneen vaatimattomaan hautausmaalle Länsi-Kabulin köyhällä alueella.

Miehet itkivät, kun häntä haastateltiin, ja hänen veljensä huusi kun hänet vietiin läheiseen autoon lepäämään.

Naapuruston ystävä Mustafa Sorush katsoi hiljaa.

“Hän kuoli kaikin toivoin”, herra Sorush, 31, sanoi.

Herra Mohammedi oli viimeisessä julkisen politiikan opintovuonna, ja hänellä oli kunnianhimo osallistua Stanfordiin tai Harvardiin, Naijati sanoi. Hänen muotokuva, jet-mustilla hiuksilla ja mietteliäin ruskealla silmällä, kiinnitettiin hänen hautakiveensä kirkkaalla pakkausteipillä.

Maan pääkaupungin kouluhyökkäykset ovat jo täynnä epävarmuutta Amerikkalaiset joukot vetäytyvät hitaasti alla sopimus Talebanin kanssa, näytti katapultoivan monia Kabulin asukkaita epätoivoon ja uupumukseen, ikään kuin maanantaisen verilöyly olisi poistanut toivon rauhasta.

Varhain aamulla soitetussa Arman FM -soitto-ohjelmassa, radioasemalla, joka on yleensä omistettu paikallisille aiheille, kuten sähkökatkoille ja roskakorille, soittajat puhuivat useless yliopiston hyökkäyksestä.

“Tänään on yksi niistä päivistä, jolloin et löydä sanoja”, sanoi Massoud Sanjar, yksi näyttelyn isännistä.

Islamilainen valtio otti vastuun hyökkäyksestä sanomalla, että kaksi hyökkääjää – jotka näkyvät ISIS: n esittämässä kuvassa, joka on verhottu sotilaalliseen naamiointiin ja jotka pitävät Kalashnikovia – ovat kohdentaneet “luopuneen Afganistanin hallitukseen kuuluvia tutkinnon suorittaneita tutkijoita”. Sisäministeriön tiedottaja sanoi Twitterissä, että “kolme terroristia” oli surmattu, mikä lopetti tuntikausisen piirityksen.

Afganistanin hallitus syytti Talebania vastuusta verilöylystä, kun taas Taleban syytti Afganistanin hallitusta Islamin valtion peittämisestä.

Mikään näistä lausunnoista ei lieventänyt surua päivät aikaisempien murhien vuoksi.

Italian ja Yhdysvaltojen tuella rakennettu kansallinen oikeudellinen koulutuskeskus oli sisäänkäynnin kilven mukaan tuhoutunut.

Musta arpeutuminen osoitti, missä tuli oli nuolenut lakikirjaston puhalletuista ikkunoista. Luodinreikiä oli kaikkialla, myös vartimökissä, johon hyökkääjät siirtyivät poistamaan mikä vastarinta oli heitä odottanut. Sirpaleista roiskuneet valkoiset laudat, hävitetyt kengät, muistikirjat ja pari rikki lasia, ikään kuin Afganistanin hallitus olisi jo julistanut oikeudellisen keskuksen museonäyttelyksi toimittajille ja valtion virkamiehille, jotka kävivät tiistai-iltana yliopiston pimeässä salissa.

Kuinka hyökkäys eteni, oli vielä tiistaina epäselvä, ja Afganistanin hallitus on sitoutunut tutkimaan mahdollisesti vaikuttaneita tiedusteluvikoja. Mutta oli ilmeistä, että aseet olivat aloittaneet oikeudellisen keskuksen ensimmäisessä kerroksessa ampumalla vartijaa ja opettajaa sisäänkäynnin viereen, ennen kuin nousivat ylöspäin, herra Naijati sanoi. Ampujat estivät itsensä toisen kerroksen luokkahuoneessa, jossa Afganistanin turvallisuusjoukot ja erityisoperaatioiden joukko tappoivat heidät tunteja myöhemmin maassa.

Kuolleiden joukossa oli Suhaila Yari, 22, yksi 16 opiskelijasta yliopiston politiikan ja julkishallinnon koulussa. Kolme uhreista, mukaan lukien neiti Yari, olivat yliopiston keskustelukerho. Kaikki heistä olivat menestyneet yliopiston pääsykokeessa useless saadakseen siellä hyväksynnän.

Opiskelijaprofiilissaan lähetetty verkossa erään professorinsa mukaan hänellä on kirkkaan kukallinen päähuivi, mutta juuri hänen tummat hiuksensa peittävä musta auttoi yhtä hänen viidestä veljestään tunnistamaan rouva Yarin, kun valokuva hänen elottomasta ruumiistaan ​​hänen kasvonsa lepäävät punainen muistikirja, lähetettiin sosiaaliseen mediaan.

“En osaa ilmaista tunteitani sanoin”, hänen veljensä Reza Yari sanoi. “En tiedä miltä minusta tuntui.”

Hänen puhuessaan hänen hautajaiset päättyivät Kabulin yläpuolella oleville kukkuloille hämärän lähestyessä nopeasti.

“Olin hänen kanssaan lauantaina”, hän sanoi. “Puhuimme hänen yliopistostaan ​​ja hän sanoi valmistautuvan tenttiin. Mutta nyt hän on poissa. Hänen ei tarvitse olla huolissaan mistään. “

Mujib Mashal ja Najim Rahim osallistuivat raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *