Norsunluurannikon presidentti voitti kolmannen kauden kiistanalaisessa äänestyksessä

Vaalivirkailijat sanoivat tiistaina, että Norsunluurannikon presidentti Alassane Ouattara oli voittanut kolmannen kauden maanvyörymässä. Mutta hänen kaksi päävastustajaansa boikotoivat vaaleja ja kieltäytyivät tunnustamasta tuloksia, mikä herätti pelkoa siitä, että Länsi-Afrikan kansakunta voisi siirtyä syvemmälle poliittiseen väkivaltaan.

Herra Ouattara juoksi kolmanneksi toimikaudeksi, vaikka Norsunluurannikon perustuslaki rajoittaa presidentit kahteen toimikauteen. Maan vaalilautakunnan mukaan hän voitti lauantain vaalit yli 94 prosentilla äänistä.

Mutta äänestysaktiivisuus osoitti, että monet olivat ottaneet huomioon äänestyksen boikotointipyynnöt, mikä sai kansainväliset tarkkailijat sanomaan, että vaaleista puuttui reilu kilpailu. Herra Ouattaran kaksi pää vastustajaa, Pascal Affi N’Guessan ja Henri Konan Bédié, sanoivat presidentin juonneen laittomasti.

Tämä oli yksi Afrikan maissa useita kuukausia pidetyistä presidentinvaaleista – ja monien muiden rotujen vakiintuneet toimijat ovat taivuttaneet sääntöjä pysyäkseen vallassa. Guineasta Ugandaan presidentit ovat muuttaneet perustuslakia, asettaneet syytteeseen vastustajat tai manipuloinut korkeimpia tuomioistuimia varmistaakseen, että he voivat pysyä vallassa tai osallistua uudelleenvalintaan.

Herra Ouattaran kaksi pää vastustajaa sanoivat maanantaina, että he ovat perustaneet herra Bédién johtaman siirtymäelimen valmistautuakseen oikeudenmukaisiin ja avoimiin uusiin vaaleihin. Ei ollut heti selvää, kuinka he voisivat edetä suunnitelmansa kanssa.

Ouattara, josta tuli presidentti vuonna 2010 ja joka valittiin uudelleen vuonna 2015, sanoi maaliskuussa, että hän ei hae uudelleenvalintaa. Mutta Norsunluurannikon pääministerin jälkeen Herra Ouattaran valittu seuraaja kuoli yhtäkkiä heinäkuussa, presidentti väitti olevansa parhaimmillaan johtamaan maata vielä viiden vuoden toimikaudeksi.

Elokuussa Ouattara ilmoitti vastustavansa perustuslaillisia aikarajoja ja ehdottavansa kolmanneksi toimikaudeksi. Siitä lähtien mielenosoitukset ovat ravistaneet 26 miljoonan maan kansaa ja vähintään 40 on kuollut levottomuuksiin presidenttikampanjan aikana.

YK: n pakolaisvirasto ilmoitti tiistaina, että yli 3200 ihmistä oli paennut Norsunluurannikolta naapurimaiden Liberiaan, Ghanaan ja Togoon vaalijännitteiden takia. Noin 2600 on mennyt Liberiaan, ja 1000 saapui pelkästään sunnuntaina.

Viraston mukaan vaalien laukaisemaa väkivaltaa ei ollut nähty Norsunluurannikolla sen jälkeen, kun Ouattaran ja silloisen presidentin Laurent Gbagbon välinen kiistanalainen vuoden 2010 presidenttikilpailu aloitti sisällissodan. Konflikti tappoi lopulta 3000 ihmistä, pakotti yli 300 000 pakenemaan maasta ja siirtyi yli miljoonan maan sisälle.

Herra Gbagbo, joka myös kieltäytyi jättämästä valtaa, vangittiin lopulta herra Ouattaran miesten sisällissodan jälkeen, joka oli toinen maassa alle 10 vuodessa. Hän oli Kansainvälinen rikostuomioistuin vapautti hänet viime vuonna ihmisoikeusrikosten syytteeseen asettamisen jälkeen vuosien 2010–2011 kriisin aikana. Syyttäjät ovat valittaneet päätöksestä.

Herra Ouattara kiisti syytöksen, jonka mukaan hän juoksi tänä vuonna laittomasti, sanoen, että hänen toimikautensa oli palautettu nollaan sen jälkeen, kun maa hyväksyi uuden perustuslain vuonna 2016. Edellisessä perustuslaissa, joka hyväksyttiin vuonna 2000, rajoitettiin presidentit kahteen termiin.

Herra Ouattara sanoi haastattelussa ranskalaiselle sanomalehdelle Le Monde viime kuussa, että hän oli ehdolla kolmanneksi toimikaudeksi vastoin tahtoaan ja velvollisuutensa vuoksi, ja kutsui jatkuvia jännitteitä “keinotekoisiksi”.

Kaksi vaaleja tarkkailevaa voittoa tavoittelematonta järjestöä sanoi, että väkivalta, väärennetty vaaliprosessi ja oppositiojohtajien vaatimukset kansalaisten tottelemattomuudesta ovat haitanneet kilpailullista äänestystä.

Tiistaina julkaistussa raportissa Afrikan kestävän demokratian vaalilaitos ja Carter Heart totesivat, että Norsunluurannikon perustuslakineuvosto ei hyväksynyt Ouattaran ehdokkuutta eikä sillä ollut 40 selkeää tai perusteltua oikeusperustaa. ehdokkaat oli hylätty kilpailusta ilman tehokkaita korjaustoimenpiteitä.

“Tämä hälyttävä suuntaus heijastaa Afrikan mantereella havaittua taipumusta muuttaa tai muuttaa perustuslakia, jotta nykyinen presidentti voisi toimia kolmanneksi toimikaudeksi”, raportissa todetaan.

Bédié, joka hallitsi maata vuosina 1993-1999, sanoi maanantaina, että hänen asuinpaikkansa taloudellisessa pääkaupungissa Abidjanissa oli kohdennettu ampuma-ammuskelulla. Tiistaina turvallisuusjoukot estivät tiet hänen asuinpaikkansa ympärillä uutisraporttien ja sosiaalisilla alustoilla jaettujen kuvien mukaan. He ampuivat kyynelkaasua ja hajottivat kannattajia ja toimittajia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *