Afganistanin moottoriteillä jopa poliisi pelkää Talebanin maksunkerääjiä

KABUL, Afganistan – Kun kaukoliikenteen kuljettaja ajaa viikoittain tämän kukkulan laella sijaitsevan poliisin etuvartion ohi Etelä-Afganistanissa, hän tietää tarkalleen mitä tehdä. Virkamiehet heittävät alas köyden pituuden sidotun laatikon, ja kuten kaikki kuljettajat, kuorma-autoilija sijoittaa 5000 afganistanilaista – noin 65 dollaria – laatikkoon, jonka upseerit kelaavat sitten takaisin etuvartioonsa.

Virkailijat eivät uskalla kerätä tällaisia ​​lahjuksia henkilökohtaisesti, sanoi kuorma-autonkuljettaja Dawlat Khan, “koska Taliban hallitsee valtatietä ja poliisi pelkää tulla ulos.”

Siitä lähtien kun Yhdysvallat allekirjoitti helmikuussa joukkojen vetäytymissopimuksen Talebanin kanssa, militantit ovat perustaneet uusia tarkastuspisteitä suurten moottoriteiden varrelle tarttumalla pitkiä ajoratoja ja kiristämällä kuorma-autoilijoilta ja matkustajilta miljoonia dollareita kuukaudessa.

Kuorma-autoliikenteen ja linja-autonkuljettajien mukaan valtion joukot ovat pysyneet tukikohdissaan, mutta kaikki ovat luovuttaneet monien ajoradojen hallinnan Talebanin taistelijoille. Kuljettajat sanovat, että verojen keräämisen lisäksi militantit etsivät ajoneuvoja sotilaille tai hallituksen työntekijöille, joskus teloittavat ne paikan päällä.

Tuottoisa moottoritie auttaa rahoittamaan Talebanin sotatoimia, mutta sillä on myös strateginen tarkoitus: Militantit käyttävät monien moottoriteiden hallintaa aloittaakseen hyökkäyksiä väkivaltaisia ​​hallitusjoukkoja vastaan ​​vahvistamalla heidän neuvotteluasemaansa pysähtyneissä rauhanneuvotteluissa Dohassa, Qatarissa.

Talebanin haltuunotto maan tieosuuksista muuttaa sodan dynamiikkaa, joka on nyt kulunut yhdeksännentoista vuoden ajan, mikä vaikeuttaa hallitusta toimittamaan yhä eristyneempiä varuskuntia ja tarkastuspisteitä. Kuorma-autot ja paikallishallinnon virkamiehet sanovat, että militantit hallitsevat nyt enemmän moottoritietä kuin milloin tahansa siitä lähtien, kun Yhdysvallat ja Nato alkoivat vetää joukkojaan lähes vuosikymmen sitten.

Samaan aikaan tavallisten afgaanien kiristys vahvistaa laajaa kaunaa hallitukselle, joka ei pysty suojelemaan väestöään. Vahvistamalla Talebanin ns. Varjohallitusta hienostunut maanteiden verojärjestelmä on edeltäjä sille, mitä militantit toivovat tulevan Talebanin hallituksen.

Tämän prosessin aikana Taleban on vähentänyt kannattavaa lahjontajärjestelmää, jonka poliisi on jo kauan asettanut kuljettajille. Militantit antavat jopa leimatut kuitit todisteena verojen maksamisesta – Talebanin tarkastuspisteillä missä tahansa Afganistanissa hyväksytyt asiakirjat, kuljettajat sanovat.

“Talebanin periaate on: Kun olet maksanut veron, kuitti toimii kaikkialla maassa, eikä sinua enää pyydetä maksamaan veroa”, sanoi Heratin maakunnan kauppakamarin apulaispäällikkö Ahmad Sayid Azimyan. Poliisit puolestaan ​​eivät anna kuitteja kiristämistään lahjuksista.

Strategisesti tärkeän Kabulin ja Heratin valtatien välisellä osuudella, joka kulkee suuressa osassa maata, Taleban ansaitsee tällaisia ​​veroja päivittäin 155 000 – 195 000 dollaria päivässä, Azimyan sanoi.

Samanganin maakunnan piirikuvernööri Abdul Yaqin Ahadi sanoi, että siellä verot rahoittavat kapinallisten hyökkäyksiä Pohjois-Afganistanissa. Pelkästään omalla alueellaan Taleban ansaitsee noin 26 000 dollaria päivässä veroista, jotka peritään sadoista kuorma-autoista, jotka vetävät hiiltä paikalliselta kaivokselta.

Koska helmikuun sopimus olennaisesti syrjäytti Yhdysvaltojen armeijan, Talebanit ovat nyt harvoin huolissaan Yhdysvaltojen ilmavoimista, jotka kohdistuvat heidän moottoritieasemiinsa. Amerikkalaiset komentajat ovat sanoneet tarjoavansa lentotukea hallitusjoukoille useless kriittisissä tilanteissa; esimerkiksi amerikkalaiset lentokoneet aloittivat iskut sen jälkeen, kun Talebanin taistelijat piirittivät Helmandin maakunnan maakunnan pääkaupunkia aiemmin tässä kuussa.

Poliisia valvovan sisäasiainministeriön tiedottaja Tariq Arian sanoi, että Talebanin läsnäolo maanteillä oli “hajallaan” eikä “kestävä”. Hän sanoi, että hallituksella on “etusija moottoriteiden valvonnassa”, ja kaikki lahjuksia vaatineet kiinniotetut poliisit rangaistiin.

Mutta kuljettajat ja jopa paikallishallinnon virkamiehet piirtävät toisen kuvan. Heidän mukaansa hallitus on luovuttanut suurten tieosuuksien hallinnan ja avannut oven Talebanille ryöstääkseen moottoriteitä. Militantit tarkoittavat raskaita rangaistuksia kuorma-autoilijoille, jotka kiertävät tarkastuspisteitä. Jos kuljettaja jää kiinni ilman Taleban-verokuitua, hänen kuorma-auto todennäköisesti varastetaan tai poltetaan, kuljettajat kertoivat.

“Kukaan ei uskalla yrittää paeta Talebanista maksamatta veroa”, sanoi Zia-ul-Haq Ziaee, joka omistaa rakennusmateriaalialan yrityksen Kunduzin maakunnassa Pohjois-Afganistanissa.

Baghlanin maakunnassa Pohjois-Afganistanissa militantit käyttävät tarkistuspistettä, joka kerää Keski-Aasian maista tuotaville tavaroille 400–660 dollaria tulleja. Nämä maksut otetaan sen jälkeen, kun kuorma-autonkuljettajat ovat jo maksaneet valtion tullit virallisessa tullitoimipaikassa rajalla.

Taleban voi ansaita 200 000 dollaria päivässä tällaisina palkkioina, sanoi Balkhin kauppakamarin puheenjohtaja Nasir Ahmad Qasimi. Hänen mukaansa kaksinkertainen verotus on nostanut kaupallisten ja kulutustavaroiden, mukaan lukien kaasu, öljy, rakennusmateriaalit, jauhot ja tuotteet, hintaa.

“Aiemmin Taleban ei ilmestynyt tielle keräämään tulleja, koska he pelkäsivät turvallisuusjoukkoja”, kertoi rakennusyhtiön omistaja Ziaee. “Nyt he ovat tien päällä keräämässä tulleja.”

Monien kuljettajien mukaan Talebanin valvomilla valtateillä ei ole lainkaan rikollisuutta, koska militantit eivät salli rosvojen toimintaa alueellaan. Mutta poliisi ja sotilaat pelkäävät jättää varuskuntansa ja etuvartionsa, että varkaat ryöstävät usein kuljettajia ja matkustajia monilla hallituksen valvomilla alueilla.

“Mikä tahansa moottoritien osa hallituksen valvonnassa, siellä on paljon ryöstöjä”, sanoi Mohammad Khalid, joka on kuljettanut bussia viimeisten kahdeksan vuoden aikana Kabulin ja Heratin välillä. “Taleban-alueilla ei ole ryöstöjä.”

Militantit ovat myös puuttuneet asiaan, kun poliisi yrittää kiristää lahjuksia liian lähellä Taleban-alueita. Kabul-Herat-moottoritien polttoainesäiliöalusten kuljettaja Samir Khan kertoi katsovansa äskettäin Talebanin taistelijoiden hyökkäävän kahteen poliisiin, jotka vaativat lahjusta kuorma-autonkuljettajalta.

“Taleban tappoi yhden poliisista ja toinen pakeni”, hän sanoi.

Amir Mohammad, joka ajaa pakettiautoja Heratin ja Ghorin maakuntien välillä Luoteis-Afganistanissa, sanoi navigoinnin aikana, että ajorata ei ollut koskaan ollut niin vaarallinen sen neljän vuoden aikana, jonka hän oli ajautunut valtatielle.

“Siellä on Taliban, on ryöstöjä, on laittomia aseistettuja miehiä – kaikki yrittävät saada meiltä rahaa”, hän sanoi.

Taleban oli vuosia asettanut väliaikaisia ​​tiesulkuja useless pakenemaan, kun hallitus tai amerikkalaiset joukot hyökkäsivät siihen. Mutta kuljettajien mukaan tarkastuspisteistä on tullut pysyviä, mutta ne keräävät miljoonia dollareita kuorma-autoista, polttoainesäiliöaluksista, pikkubusseista ja takseista.

“Koko moottoritien varrella on useless yksi valtion joukkojen etuvartio”, herra Mohammad sanoi. “Aikaisemmin oli muitakin, mutta viime aikoina he kaikki lankesivat Talebaniin.”

Khan Wali, joka asuu Logarin maakunnassa Itä-Afganistanissa, sanoi, että Taleban on aiemmin estänyt tien useless kerran viikossa. “Mutta nyt se tapahtuu päivittäin – heillä on tarkistuspisteitä ja etsivät ajoneuvoja ja matkustajia”, hän sanoi.

Se on jättänyt jotkut hallituksen varapostit epävarmoihin tehtäviin ja lisännyt väkivallan vaaraa ajoradalla.

“Zabulin maakunnan poliisivirka pysäyttää kuljettajat ja pyytää heitä tuomaan päivittäistavarat etuvartioon, koska he pelkäävät Talebania”, sanoi bussinkuljettaja Mohammad Eisa.

Itä-Afganistanin Paktian maakunnassa olevaa tietietä pidettiin vuosia suhteellisen turvallisena.

“Mutta nyt Taleban on perustanut tarkistuspisteen kohdennettujen ihmisten etsimiseksi, joten kohtaamisia ja hyökkäyksiä tapahtuu melkein joka päivä”, militanttien ja hallituksen joukkojen välillä, sanoi taksinkuljettaja Afsar Khan. .

Ajmal, joka asuu Khostin maakunnassa Itä-Afganistanissa ja jolla on yksi nimi, sanoi, että Taleban on siepannut ja murhannut valtion työntekijät äskettäin Kabulin ja Khostin kaupungin välisellä valtatiellä.

“Aiemmin kuljimme tätä tietä ilman mitään pelkoa, mutta nyt emme tiedä, pääsimmekö Kabuliin vai Taliban tappaa meidät tien varrella”, herra Ajmal sanoi.

Raportoinnista vastasivat Najim Rahim Kabulissa, Taimoor Shah Kandaharissa, Asadullah Timory Heratissa, Zabihullah Ghazi Jalalabadissa ja Farooq Jan Mangal Khostissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *