Trooppinen myrsky Eta-lomakkeet, sitominen ennätysjoukkoon 15 vuotta sitten

Trooppinen myrsky Eta kuihtui sunnuntaina Karibian yli ja vahvisti sitä, kun se suuntasi pohjoiseen, josta tuli hirmumyrskykauden 28. nimetty myrsky.

Ilmatieteen laitokset Kansallinen hurrikaanikeskus odottaa myrskyn vahvistuvan hurrikaaniksi, kun se lähestyy Keski-Amerikan rannikkoa tiistaina aikaisin. Hurrikaanikellot on annettu osissa Nicaragua ja Honduras, joissa keskuksen mukaan myrskyn, hurrikaanituulien ja rankkasateiden riski voi olla olemassa.

Myrskyn odotetaan tuovan jopa 15 tuumaa sadetta Jamaikan, Caymansaarten ja Hispaniolan etelärannikolla. Eta voi myös pudota jopa 30 tuumaa sadetta Pohjois-Hondurasin ja Pohjois-Nicaraguan yli, mikä voi johtaa hengenvaarallisiin tulviin ja maanvyörymiin.

Etan kanssa kiihkeästi aktiivinen vuoden 2020 kausi sitoi ennätyksen eniten myrskyjä vuoteen 2005, jolloin hirmumyrskyt Katrina, Rita ja Wilma pahoinpitelivät Persianlahden rannikkoa. Se vuosi, niin monet myrskyt kasvoivat tarpeeksi voimakkaiksi nimettäviksi että meteorologien oli käytettävä kreikkalaista aakkosia sen jälkeen, kun Maailman meteorologinen järjestö.

Virasto ei kuitenkaan koskaan päässyt Etaan, koska kyseisen vuoden 28. myrsky tunnistettiin vasta kauden päättyessä ja pysyi nimettömänä. Viimeinen myrsky vuonna 2005 oli a subtrooppinen myrsky, joka muodostui hetkeksi lokakuussa lähellä Azoreita, syrjäistä saaristoa Atlantin valtameren keskellä.

“Tämä on ensimmäinen kerta, kun Etaa käytetään reaaliajassa”, sanoi Phil Klotzbach, tutkija ilmatieteen laitokselta Coloradon osavaltion yliopistossa Fort Collinsissa.

Koska vuoden 2020 kausi päättyy vasta 30. marraskuuta, on erittäin todennäköistä, että useimpien nimettyjen myrskyjen vuoden 2005 ennätys rikkoutuu, hän sanoi.

“Kertoimet suosivat varmasti toisen tai kahden myrskyn muodostumista marraskuussa”, hän sanoi. “Suurten olosuhteiden, erityisesti Karibian alueella, ennustetaan pysyvän normaalia suotuisampana tänä hurrikaanikauden loppupuolella.”

Eta seurasi hurrikaania Zeta, joka laskeutui 28. lokakuuta Louisianassa luokkaan 2 myrsky. Se tappoi vähintään kuusi ihmistä Alabamassa, Georgiassa, Louisianassa ja Mississippissä.

Vuoden 2020 hurrikaanit eivät ole vastaavat vuoden 2005 myrskyjen voimakkuutta. Tuona vuonna kahdeksasta myrskystä tuli suuria hurrikaaneja, jotka määritellään hurrikaaneiksi, jotka saavuttavat luokan three tai korkeamman.

Mutta vuoden 2020 kauden vaikutukset etelässä ovat olleet laajalle levinneitä.

Hurrikaani Laura pahoinpidellyt Lake Charles, La., elokuun lopulla; Hurrikaani Sally kiinnitti Florida Panhandlen sateella syyskuussa; ja lokakuussa Hurrikaani Delta laskeutui Louisianaan alle 20 mailia itään, missä Laura iski, iski aluetta, kun se yritti vielä toipua.

Hurrikaani Zeta ripusti Louisianan rannikkoa rankkasateella ja voimakkailla tuulilla, mikä aiheutti laajalle levinneitä sähkökatkoksia Alabamassa, Georgiassa, Louisianassa, Mississippissä ja Carolinasissa.

Hallituksen tutkijat oli ennustanut epätavallisen kiireisen hurrikaanikauden, joka virallisesti alkoi 1. kesäkuuta.

He viittasivat tekijöihin, kuten keskimääräistä korkeampi merenpinnan lämpötila trooppisella Atlantin valtamerellä ja Karibialla, vahva afrikkalainen monsuunikausi ja pienempi pystysuuntainen tuulen leikkaus, mikä tarkoittaa vähemmän tuulen vaihtelua eri korkeuksissa, mikä voi häiritä myrskyjen muodostumista.

Mutta nimettyjen myrskyjen määrä ylitti edes kansallisen hurrikaanikeskuksen alkuperäiset ennusteet.

“Ennätykset tehdään rikkomiseen”, sanoi Miamin keskuksen tiedottaja ja meteorologi Dennis Feltgen. “Mutta tämä ei ole sellainen, jonka haluaisin rikkoa.”

Henry Fountain, Christina Morales ja Bryan Pietsch osallistuivat raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *