Riita natsien ryöstämästä Pissarro-maalauksesta on palannut oikeuteen

Kun Léone Meyer huomasi vuonna 2012, että isältäsä varastamansa natsi ryöstömaalaukset olivat amerikkalaisen museon kokoelmassa, hänen ensimmäinen vaistonsa oli vaatia sen palauttamista.

Meyer, joka asuu Pariisissa, ja Fred Jones Jr. taidemuseo Oklahoman yliopistossa, pääsivät sopimukseen vuonna 2016: Camille Pissarron vuonna 1886 esittämää maalausta “La Bergère Rentrant des Moutons” tai “Shepherdess Bringing in Sheep” näytettäisiin museossa Ranskassa viiden vuoden ajan, ja sitten se kiertäisi joka kolmas vuosi yliopiston ja yhden tai useamman välillä Meyerin valitsemat ranskalaiset instituutiot. Meyer, joka on 80-vuotias, suostui myös siihen, että hän antaisi maalauksen joko elinaikanaan tai testamentissaan Ranskan taideinstituutioon.

Vuonna 2018 maalauksen omistanut rouva Meyer, holokaustista selvinnyt, yritti lahjoittaa sen Musée d’Orsaylle, jossa se on ollut esillä vuodesta 2017 lähtien, pysyvän kokoelmansa vuoksi.

Mutta museo kieltäytyi ja kertoi rouva Meyerille, että se ei halunnut vastata kustannuksista ja riskeistä, jotka aiheutuvat maalauksen kuljettamisesta Amerikkaan kolmen vuoden välein, mikä olisi ollut pakollista sovintoratkaisun ehtojen mukaan (rouva Meyer oli vakuuttanut maalauksen sen ollessa oli väliaikaisessa näytössä). Meyerin asianajaja Ron Soffer sanoi, että kaikki muut ranskalaiset instituutiot, joihin hän sitä tarjosi, tekisivät oletettavasti saman.

Meyer, joka omistaa maalauksen, pyrkii nyt estämään sen näyttämisen Oklahoman yliopistossa, jonne sen on tarkoitus palata heinäkuussa. Hän on myös nostanut oikeudenkäynnin Ranskassa etsien pysyvää omistusta ilman vuorottelua.

Mutta yliopisto on eri mieltä siitä, että ranskalaisen museon kieltäytyminen hyväksymästä teosta – ja mahdollisuus, että maalaus voisi jäädä Amerikkaan loputtomiin – on peruste alkuperäisen sopimuksen mitätöimiselle.

Rouva Meyer “yrittää nyt selittämättömästi rikkoa” ratkaisun, joka “julistettiin ensimmäisenä lajissaan olevaksi Yhdysvaltain ja Ranskan väliseksi kansainväliseksi taiteenjakosopimukseksi”, yliopiston presidentti Joseph Harroz Jr. ja Oklahoman yliopiston säätiö toimitusjohtaja Man Patton sanoi torstaina antamassaan lausunnossa.

Yliopisto on tunnustanut, että natsit varastivat maalauksen rouva Meyerin isältä, mutta edellisessä oikeudenkäynnissä että se ei halunnut palauttaa teosta menettelysääntöjen ja vanhentumisen vuoksi. Se tuotti myös todisteita siitä, että edelliset omistajat, Weitzenhoffer-perhe, joka testamentoi sen yliopistolle vuonna 2000 ostettuaan sen New Yorkin galleriasta, olivat toimineet hyvässä uskossa.

Rouva Meyerin asianajaja sanoi, että Ranskan korkeimman oikeuden heinäkuussa antamassa päätöksessä todettiin, että varastetun taiteen haltijoiden on palautettava teos lailliselle omistajalle maksutta riippumatta siitä, miten he omistivat sen.

Herra Sofferin mukaan Meyer on tarjonnut yliopiston ja Musée d’Orsayn välisen kumppaninäyttelyn kompromissin, jossa ranskalainen museo lainaa yliopistolle muita teoksia, kuten Renoirin maalauksen. Mutta yliopiston kanta on, että kauppa on tehty.

“Kaikesta vilpittömästä mielestä, jonka OU-säätiö ja Oklahoman yliopisto ovat ulottaneet rouva Meyerille, on pettymys, että hän työskentelee aktiivisesti sopimuksen kumoamiseksi”, lausunnossa sanotaan. “Olemme valmiita haastamaan tämän perusteettoman uhkan Yhdysvaltojen ja Ranskan tuomioistuimissa.”

Ranskan tuomioistuin aikoo käsitellä asian tammikuussa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *