Ranskan kovettunut Muhammadin sarjakuvien puolustaminen voi johtaa ansaan

Nizza, Ranska – Kun satiirinen aikakauslehti Charlie Hebdo julkaistu uudelleen profeetta Muhammedin karikatyyrejä syyskuun alussa, se laukaisi tapahtumaketjun kaksi pistosta, protestit muslimeissa, ranskalaisten tavaroiden boikotointi ja liittolaisten kritiikki. Jännitteet nousivat suuremmiksi nuori islamistinen ääriryhmä kaatoi tässä kuussa Pariisin lähellä olevan opettajan ja toisen halkaisi kahden ihmisen kurkku ja puukotti tappavasti toisen kirkon sisällä eteläisessä Nizzan kaupungissa tällä viikolla.

Mutta Ranskan viranomaiset eivät ole useless puolustaneet oikeutta julkaista sarjakuvia, jotkut ovat menneet pidemmälle – mukaan lukien alueelliset johtajat ilmoitti että näitä kuvia sisältävä esite jaettaisiin lukiolaisille sitoutumisena “puolustamaan tasavallan arvoja”.

Ranskan sarjakuvien kidutetussa 14 vuoden historiassa vastaus siellä oleviin kuviin on muuttunut perusteellisesti. Saatuaan valtionpäämiehen tuomion muslimien yllyttämisestä ja epäkunnioittamisesta ja myöhemmin muiden virkamiesten pitämästä niitä varovaisella etäisyydellä, samat piirustukset ovat nykyään täysin omaksuttu koko poliittisessa laitoksessa – sekoitetaan usein Ranskan sitoutumiseen sananvapauteen.

Karikatyyrit ovat saattaneet Ranskan vaaralliseen umpikujaan, mikä on lisännyt kuilua muslimikansojen kanssa ja jättänyt monet ranskalaiset muslimit vieraantuneiksi. Ranskan ulkopuolella oleville muslimeille ja joillekin sisällä sarjakuvat ovat yksinkertaisesti provosoivia ja maksuttomia loukkauksia heidän uskossaan. Yksi piirros kuvaa profeetta Muhammadia kantamassa pommia turbaanissaan.

Ranskan kuvien puolustamisen koveneminen on myös erottanut sen jopa Yhdysvalloista ja muista länsimaisista demokratioista, jotka yhä monimuotoisemman yhteiskunnan edessä ovat tulleet varovaisemmiksi puheessa, jota voidaan pitää loukkaavana, etenkin rotuun, etniseen, uskonnolliseen tai muut vähemmistöt. Monet ranskalaiset pitävät näitä asenteita yhdysvaltalaisen poliittisen korrektiuden muotona, joka uhkaa ranskalaista kulttuuria.

Perjantaina päivä sen jälkeen kun 21-vuotias tunisialainen maahanmuuttaja tappoi kolme ihmistä Nizzan pääbasilikalla, poliisi ilmoitti pidättäneensä toisen epäiltyn. Noin 50 ihmistä kokoontui kirkon eteen kunnioittamaan kuolleita. Pari solidaarisuushetkestä alkanutta paikallista asukasta keskeytti, jotka syyttivät islamia hyökkäyksestä – sivullisten vastalauseeksi. Varjostettu nainen kehotti ihmisiä olemaan sekoittamatta muslimeja terroristien kanssa.

Nizzan pormestari sanoi, että perustuslakia olisi muutettava, jotta Ranska voisi asianmukaisesti “käydä sotaa” islamistisia ääriliikkeitä vastaan. Ranskan kovan linjan sisäministeri Gérald Darmanin antoi sävyn julistamalla: “Olemme sodassa vihollista vastaan, joka on sekä sisällä että ulkopuolella.”

Taistelulaji heijastaa ranskalaisen radikaalisen islamin näkemyksen yleistä kovettumista. Karikatyyrien kova puolustaminen on asettanut ranskalaiset tilanteeseen, jossa on vähän liikkumavaraa, missä kaikki kompromissit voidaan nähdä ydinarvon – Ranskan tiukan sekularismin, nimeltään laïcité, alittavaksi.

Pierre-Henri Tavoillot, filosofi ja Sorbonnen yliopiston laïcité-asiantuntija, sanoi, että karikatyyrien konflikti on johtanut Ranskan “ansaan”.

“Itse asiassa niistä on tullut symboleja, ja se muuttaa tilanteen konfliktiksi”, hän sanoi. “Mutta se on konflikti, joka on mielestäni väistämätön: jos ranskalainen laïcité luopuu tästä asiasta, sen on luovuttava kaikista muista.”

Hän lisäsi: “Jos hylkäämme karikatyyrit, ranskalaiselle hylätään sananvapaus, mahdollisuus kritisoida uskontoja.”

Vuonna 2015 hyökkäys Charlie Hebdoa vastaan ​​ja tusinan ihmisen – mukaan lukien sarjakuvapiirtäjät ja kolumnistit, tappaminen – johti joukkomobilisointiin Pariisissa “Je suis Charlie” tai “Minä olen Charlie” lipun alla.

Edustajat muslimeista, kuten Libanon, Algeria, Tunisia, Jordania ja Qatar, liittyivät siihen marssiin terrorismin torjumiseksi ja sananvapauden puolesta. Mutta kaikki nämä maat ovat viime päivinä arvostelleet karikatyyrien uudelleenjulkaisua väittäen, että ne loukkaavat muslimeja.

Toimittajat Charlie Hebdossa julkaistu uudelleen samat sarjakuvat alkamaan kauan odotettua oikeudenkäyntiä väitetyistä rikoskumppaneista vuoden 2015 hyökkäyksessä sanoen, että ne vahvistavat Ranskan demokratiaa.

Uudelleenjulkaisua seurasi nopeasti korkea profiili puhe Presidentti Emmanuel Macron esitti yksityiskohtaisesti suunnitelmansa taistella islamia vastaan ​​ja hallituksen laajamittainen vastahyökkäys islamistisiksi yksilöiksi ja järjestöiksi kuvatuille toimille, jotka vaikuttivat ulkomaisen perspektiivin muutokseen.

“Julkaisu ja uudelleenjulkaisu eivät ole sama asia”, sanoi Anne Giudicelli, arabimaailman ranskalainen asiantuntija, joka on työskennellyt Ranskan ulkoministeriössä. “Charlie Hebdon uudelleenjulkaisun nähdään itsepintaisena tahona jatkaa nöyryyttämistä. Se eroaa vuodesta 2015. Nyt on tunne, että Ranskalla on ongelma islamin kanssa, kun taas vuonna 2015 Ranska oli terroristien uhri. “

Uudelleenjulkaisun vihainen pakistanilainen turvapaikanhakija puukotti kahta ihmistä aikakauslehden entisten toimistojen ulkopuolelle, ja tšetšeenien alkuperää oleva pakolainen kaatoi keskiasteen opettajan, joka näytti luokassa kaksi Muhammad-pilapiirrosta, joista yksi kuvasi häntä alasti kaikin päin.

Sananvapautta – tai vapautta sanoa jumalanpilkasta uskonnosta – pidetään Ranskan demokratian periaatteena, joka perustettiin hävittämällä monarkian ja roomalaiskatolisen kirkon valta ja josta on jatkuvasti tullut Ranskan sekularismin tai laïcitén pilari. .

Juurtunut vuonna 1905 perustettuun lakiin – kun Ranskasta puuttui merkittävä muslimiyhteisö – ranskalainen sekularismi erotti kirkon ja valtion – ja perustui ajatukseen, että usko on yksityisasia ja että se on sen vuoksi rajoitettava yksityisalueeseen, herra Tavoillot filosofi, sanoi.

Ranskan sekularismin johtava historioitsija Jean Baubérot sanoi, että ajatuksena oli asettaa valtiolle etusija. “Moderni Ranska katsoo, että se on vakiinnuttanut asemansa uskontoa vastaan”, hän sanoi.

Ranskan tiukkaa sekularismia on epäsuorasti vahvistanut myös ranskalaisen yhteiskunnan lisääntyvä sekularisaatio. Useless eight prosenttia ranskalaisista harjoittaa säännöllisesti uskoaan tänään vuoden 2016 mukaan raportti Pariisissa toimiva Institut Montaigne.

Mutta miten laïcitea eletään ja noudatetaan, on koventunut vastauksena Ranskan muslimien kasvavaan määrään, herra Baubérot sanoi. Nykyään noin 10 prosenttia Ranskan väestöstä on muslimeja, ja he ovat paljon uskonnollisempia kuin kristityt tai juutalaiset kollegansa. Raportin mukaan 31 prosenttia muslimeista käy moskeijassa tai rukoushuoneessa kerran viikossa.

Ranskalaisella sekularismilla on kallis oikeus kritisoida kaikkia uskontoja – tosin ei uskovia. Rajaa on usein vaikea vetää, ja se on jättänyt monet muslimit henkilökohtaisesti loukkaantuneiksi julkaisemalla Muhammadin karikatyyrejä.

Asiaa vaikeuttaa se, että Ranska hillitsee sananvapautta – kieltämällä esimerkiksi ihmisiin kohdistuvat hyökkäykset uskonnon tai ihonvärin vuoksi ja kieltämällä holokaustin kieltäminen.

Päätä kaatettu opettaja oli käyttänyt sananvapautta käsittelevässä luokassa kahta Muhammadin karikatyyriä Charlie Hebdon sivuilta ja suututtanut monia muslimiopiskelijoita ja vanhempia. Hallitus piti hänen tappamista hyökkäyksenä valtiota vastaan, koska julkisilla opettajilla on ollut keskeinen rooli maallisuuden opettamisessa.

Muutama päivä murhan jälkeen Ranskan 13 alueen johtajat ilmoittivat julkaisevansa lukion Muhammadin karikatyyrejä sisältävän kirjasen lukiolaisille.

“Karikatyyri on vanha perinne, joka on osa demokratiaamme”, sanoi Iannis Roder, lukion historian opettaja ja viisasten neuvoston jäsen, jonka hallitus perusti vuonna 2018 vahvistamaan julkisten koulujen laicitiota.

Hän lisäsi, että hänellä oli yhä suurempia vaikeuksia opettaa sananvapautta ja oikeutta karikatyyriin, koska ”usko itsensä muslimiksi kutsuvien opiskelijoiden keskuudessa on levinnyt uskonnollisuuteen”.

Ranskan muslimien uskon neuvoston puheenjohtaja Mohammed Moussaoui kuitenkin sanoi, että uskonnollisten vakaumusten suhteen loukkaavalle satiirille pitäisi olla rajoituksia. Muhammedin sarjakuvien julkaisemisen rajoittaminen välttää ääriliikkeiden ruokkimista, hän sanoi.

“En usko, että tämä on oikea tapa selittää sananvapaus lapsille”, herra Moussaoui sanoi karikatyyreistä haastattelussa Ranska Information. “Veljeyden velvoite asettaa kaikki luopumaan joistakin oikeuksista.”

Seuraavassa lausunto, Herra Moussaoui sanoi, että hänen ehdotuksensa “luopua joistakin oikeuksista” oli ollut kömpelö. Mutta hän lisäsi: “Jos sananvapaus antaa oikeuden olla satiirinen tai humoristinen, voimme ymmärtää, että sarjakuvat, jotka asettavat miljoonille uskoville perustavan profeetan vihjaileviin ja halventaviin asentoihin, eivät voi kuulua tähän oikeuteen.”

Koska karikatyyrit ovat saaneet voimakkaan symbolisen merkityksen vuoden 2015 iskujen jälkeen, niistä on tullut poliittisesti vaikea esittää kysymyksiä.

Clémentine Autain, ääri vasemmistolainen lainsäätäjä puolueesta France Unbowed, sanoi, että terrorismista ja sekularismista käytävä keskustelu “hallitsee tunteita eikä ole enää järkevää”.

Jotkut poliitikot käyttävät laïcitea keinona “syrjäyttää kaikki muslimit”, hän sanoi. “Olen huolissani siitä, että näin tekemällä joukko muslimeja lähetetään takaisin radikaalien syliin.”

Antonella Francini osallistui tutkimukseen Pariisista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *