Storm Molave ​​törmää Vietnamiin, tuo kuolemaa ja lisää kurjuutta

Taifuuni, joka törmäsi Vietnamin keskiosaan, on käynnistänyt joukon maanvyörymiä, jotka hautasivat kyliä ja kaupunkeja, yli 60 ihmistä kuoli tai kadotettiin ja pahentivat jo nyt katastrofisissa tulvissa kamppailevan maan kurjuutta.

Taifuuni Molave ​​oli yksi suurimmista myrskyistä, jotka osuivat maahan kahden vuosikymmenen aikana, ja toi siellä tässä kuussa toisen kierroksen tappavia maanvyörymiä. Rankkasateet ja tulvat vapautuivat mutalinko 18. lokakuuta, joka tasoitti sotilaiden kasarmin Huong Phungin kunnassa, Quang Triin rannikon keskiosassa.

Virkamiesten mukaan kuolemat voivat olla maan suurin sotilaallinen menetys rauhan aikana.

Taifuuni, joka pakkaa 85 mailia tunnissa tuulen, katkaisi virtaa miljoonille ihmisille ja vahingoitti 56 000 taloa, Vietnamin hallitus sanoi.

Torstai-iltaan mennessä 19 ruumista oli vedetty raunioista paikalliset tiedotusvälineet ja Punainen Risti vedoten kentällä olevien virkamiesten tietoihin. Pelastajat löysivät myös 33 eloonjääneen.

Myrsky aloitti maanvyörymät kahdessa Quang Namin maakunnan piirissä keskiviikkona iltapäivällä, valtion ylläpitämässä uutispisteessä VnExpress raportoitu. Ainakin 11 kotitaloutta haudattiin kivillä, mukaan lukien valtion virkamiehen, ja 53 ihmistä pelättiin kuolleena tai kadonneena. Kaksitoista ihmistä hoidettiin loukkaantumisista.

Torstai-iltapäivään mennessä ilmestyi raportteja, että edellisenä iltapäivänä läheisessä kaupunginosassa oli tapahtunut kolmas maanvyörymä, joka hautasi vielä 11 henkilöä. Noin 200 vesivoimalaitoksen työntekijää jäi maanvyörymien loukkuun, ja viranomaiset yrittivät saada heille tarvikkeita.

Naapurimaiden Quang Ngain maakunnassa noin 20 työntekijää pelastettiin jäätyään loukkuun padon rakennustyömaalle yön yli, kun taifuunin aiheuttama rankkasade aiheutti padon veden nousevan nopeasti.

Kaksi kalastusalusta upposi Binh Dinhin maakunnassa tiistai-iltana yrittäessään etsiä suojaa myrskyltä, ja 26 kalastajaa on kadonnut. Kaksi laivaston alusta liikkeelle niiden löytämiseksi, Reuters kertoi.

Huono sää vaikeutti maanvyörymien pelastustoimia.

“Tie on peitetty syvällä mutalla, ja rankat sateet vievät edelleen aluetta, mutta pelastustyöt on suoritettava nopeasti”, varapääministeri Trinh Dinh Dung, joka meni piiriin torstaina ohjaamaan pelastustoimia, sanoi lausunto.

Ennen kuin se taifuuni muutti länteen Vietnamiin, Filippiineillä tapettiin viikonloppuna 16 ihmistä paikallisten uutisraporttien mukaan.

Tutkijoiden mukaan ilmaston lämpeneminen ruokkii yhä yleisempiä ja katastrofaalisempia myrskyjä ja tulvia ympäri maailmaa.

Yhdysvalloissa hurrikaani Zeta ripusti Louisianan rannikkoa keskiviikkona voimakkaiden sateiden ja voimakkaiden tuulien kanssa, jotka virkamiehet pelkäsivät voivan jauhaa osia New Orleansista, kun myrsky teki rantautumisen luokan 2 voimalla. Se on viides merkittävä myrsky, joka osui osavaltioon tänä vuonna.

Filippiinit odottavat toista trooppista myrskyä tänä viikonloppuna, ja maan säätoimisto ennustaa, että taifuuni Goni lyöisi saarta ennen siirtymistä länteen, kiihdyttäen 137 mailin tunnissa tuulia. Virkamiehet valmistelevat evakuointikeskuksia.

Myrskyt, rankkasateet ja tulvat ovat kärsineet Vietnamista tämän kuun alusta lähtien, ja yli miljoona ihmistä on kärsinyt. Keskirannikkoa on tuhonnut viimeisten viikkojen laajat tulvat, ainakin 114 ihmistä kuoli tässä kuussa. Sadat tuhannet talot ovat olleet veden alla.

Nopea kehitys ja metsien hävittäminen ovat pahentaneet kausittaisten tulvien aiheuttamia vahinkoja.

“Tämä taifuuni on tuonut lisää kärsimyksiä ja vaikeuksia satoille tuhansille ihmisille Keski-Vietnamissa”, sanoi Vietnamin Punaisen Ristin presidentti Nguyen Thi Xuan Thu. “Noin 89 000 kodissa on katot puhallettu, ja tämä myrsky tuhosi monet.”

Jopa 27,5 tuuman rankkasade jatkuu osissa Keski-Vietnamia lauantaihin saakka, maan säätoimisto ilmoitti. Viranomaiset, peläten uusia tulvia, ovat evakuoineet yli 4000 ihmistä matalilla alueilla paikallisten uutispisteiden mukaan.

Pelastusryhmiä venytettiin rajojensa mukaan jatkuvien katastrofien varalta, totesi Nguyen Hung Ha, Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton ohjelmakoordinaattori.

“Tämä massiivinen myrsky on toinen lamaava isku miljoonille ihmisille, jotka kamppailevat jo selviytyäkseen joistakin vaarallisimmista tulvista, jotka ovat ennätykselliset Vietnamin keskustassa”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *