Terrorihyökkäysten jälkeen muslimit ihmettelevät paikkansa Ranskassa

IVRY-SUR-SEINE, Ranska – 42-vuotiaana Mehdy Belabbas esitti ranskalaisen tasavaltalaislupauksen sosiaalisesta liikkuvuudesta ylöspäin: algerialaista syntyperää olevan muslimi-rakennustyöläisen poika, hän kävi perheessään ensimmäisenä tutkijakoulussa ja palveli 12 vuotta vuotta varakas pormestarina työväenkaupungissa, jossa hän varttui.

Ja silti viimeiset kaksi viikkoa herra Belabbas on ajatellut useless yhtä asiaa: “Mietin, pitäisikö minun lähteä Ranskasta.”

Herra Belabbasin ajatukset perustuivat päivien kiihkeään – ellei vihamieliseen – julkiseen keskusteluun, jonka lähinnä presidentti Emmanuel Macronin omat ministerit saivat alkunsa vastauksena kammottava päätä 18-vuotiaan muslimien ääriopettajan opettaja, ja virkamiesten mielestä tankkaama hänet Islamistinen terrori-isku Nizzassa torstaina.

Ranskan viranomaiset ovat luvanneet torjua sen, mitä kovan linjan sisäministeri Gérald Darmanin on kutsunut “sisällä olevaksi viholliseksi”, sulkemalla moskeijan ja ehdottanut useiden muslimiryhmien kieltämistä, joita hallitus pitää äärimmäisinä, ja jopa ehdottanut etnisten ruokakäytävien poistamista. kaupoissa.

Herra Macron, joka aloitti kampanjan aiemmin tässä kuussa islamilaista ”separatismia” vastaan Ranskan syvästi vallanneista maallisista arvoista, sanoi äskettäin, että muslimien oli kehitettävä “valaistumisen islam”, jota monet pitivät holhoavana.

Vaikka nämä lausunnot ja muut ranskalaisten virkamiesten lausunnot ovat aiheuttaneet a takaisku joissakin muslimimaissa, ne ovat enimmäkseen aiheuttaneet hämmennystä Ranskan lähes kuuden miljoonan muslimin keskuudessa, joista melkein kaikki tuomitsevat väkivallan, mutta pelkäävät, että heitä kaikkia leimataan terroristina.

“Tämän hyökkäyksen jälkeen viiden tai kuuden miljoonan ihmisen on perusteltava itsensä”, herra Belabbas sanoi. “Mutta emme useless tiedä, mitä meiltä odotetaan.”

Torstaina veitsen hyökkäys Nizzan kirkossa lupaa syventää hämmennystä huolimatta muslimijohtajien tuomitsemasta tappajasta. Naziha Mayoufi, jäsen LES Musulmans, muslimiryhmien ja moskeijoiden yhdistys, sanoi tuntevansa “pelkoa ja ääretöntä surua uhrien perheitä, katolisia ystäviämme kohtaan”.

Mutta hän sanoi, että torstain hyökkäyksen jälkeen hän pelkäsi poliitikkojen ja kommentaattoreiden tuntevan vieläkin oikeutetumman leimata islamin “viholliseksi sisältä”.

“Kuten muslimit”, hän sanoi, “me maksamme näiden kahden ääriliikkeen muodon vahingot.”

Ranskan muslimiyhteisön hämmennys on erityisen voimakasta Ivry-sur-Seinen, Pariisin itäpuolella sijaitsevassa työväenluokan esikaupungissa, jossa herra Belabbas varttui ja jossa useita tuhansia muslimeja on integroitunut taloudellisesti ja sosiaalisesti 1950-luvulta lähtien.

“Kaikki, mitä on sanottu ja tehty, viittaa siihen, että me kaikki muslimit kohdennamme, että me kaikki olemme todennäköisesti yhteydessä tähän uuteen” separatismin “paradigmaan, jota meitä kaikkia epäillään”, sanoi Annourin presidentti Mohamed Akrid. organisaatio, joka valvoo moskeijan rakentamista, jonka odotetaan valmistuvan vuonna 2023.

Vuodesta 2004 lähtien Ivry-sur-Seinen muslimien palvojat ovat joutuneet lepäämään synkän kuntosalin ja teltan kanssa, jonka kaupungintalo on lainannut heille tervetulleeksi noin 2000 perjantaiseen rukoukseen osallistuvaa ihmistä.

Herra Akrid myönsi sen Ranskan islamia olivat syrjäyttäneet radikaalit ryhmittymät, joilla on voimakas vaikutus nuoriin, erityisesti sosiaalisissa verkostoissa. Mutta hän lisäsi, että Ranskan viimeaikainen radikalismista syytettyjen muslimien yksilöiden ja ryhmien torjunta riski saada aikaan enemmän hämmennystä kuin taistelemaan tätä laajaa vaikutusta vastaan.

Herra Darmanin sanoi että noin 250 viime viikon poliisiretkiä pyyhkäisi “kymmeniä henkilöitä, jotka eivät välttämättä liity tutkintaan”, mutta jotka hallitus halusi lähettää viestin: “Ei minuutin hengähdystaukoa tasavallan vihollisille.” Hän myöhemmin lisätty että hyökkäykset olivat aiheuttaneet useless seitsemän oikeudenkäyntiä.

“Sen on tarkoitus välittää viesti”, herra Akrid sanoi. “Mutta kenelle? Näille ihmisille vai kaikille muslimeille? “

Hra Darmaninin kommentit eteläisistä ruokakäytävistä supermarketeissa – kuten halal-tuotteiden hyllyt – jotka hänen mielestään voisivat edistää “kommunitarismia” ja johtaa “separatismiin”, nostivat kulmakarvoja ja näyttivät viittaavan siihen, että kyseessä oli laajempi integraatiokeskustelu. .

“Hämmennys on vaarallista siinä mielessä, että saatat radikalisoida edelleen tiettyjä muslimien yhteiskunnan kantoja, etenkin nuoria, jotka saattavat tuntea olevansa hylätyt tällaisilla kommenteilla”, sanoi kurdista syntynyt ravintolan omistaja Claire Renklicay, joka kutsui taistelua jihadismia vastaan “Taistelu ihmiskunnasta”.

Herra Belabbas sanoi, että kun hän varttui Cité Gagarinessa, kerran kunnianhimoinen sosiaalinen asuntohanke Ivry-sur-Seinen “ranskalainen meritokratian malli kertoi meille:” Jos työskentelet, opiskelet ja kunnioitat tasavallan lakeja, sinulla on oikeus sosiaaliseen liikkuvuuteen. “

Mutta “se ei välttämättä tarkoita sitä, että meidän piti syödä kuten kaikki muutkin tai uskoa kuten kaikki muutkin”, hän sanoi ja lisäsi, että nykypäivän malli merkitsi sen sijaan, että muslimien tavat ja käytännöt olivat ristiriidassa tasavallan lakien kanssa.

Keskeistä Ranskan mutkikkaassa suhteessa muslimeihin on viranomaisten lupaus puolustaa julkaisijoita profeetan Muhammedin karikatyyrit, osana sen tiukkoja sekularismilakeja, jotka sallivat pilkkaamisen. Mutta monet muslimit, Ivry-sur-Seinen ulkoilmamarkkinoiden ostajista Ranskan muslimien uskon neuvoston puheenjohtajaan, ovat ilmaisseet levottomuutensa sarjakuvien suhteen ja väittäneet, että rikkomukselle pitäisi olla rajoituksia, kun on kyse uskonnolliset uskomukset.

A kysely julkaistiin syyskuun alussa, että 59 prosenttia ranskalaisista kannatti karikatyyrien julkaisemista sananvapauden nimissä, mutta useless 19 prosenttia muslimeista oli samaa mieltä.

Aix-Marseillen yliopiston islamiin erikoistunut sosiologi Vincent Geisser sanoi, että nykyinen keskustelu heijastaa ranskalaisen integraatiomallin epäonnistumista, johon aiemmin liittyi etäisyys tai jopa katkaisu uskontoon.

Hän sanoi, että “ei useless tapahtunut, vaan päinvastoin on tapahtunut” viitaten tuhansiin ranskalaisiin muslimeihin, jotka olivat integroituneet yhteiskuntaan säilyttäen uskonnolliset käytäntönsä. Jotkut poliittiset johtajat pitävät tätä kehitystä “tasavallan petturuutena”.

Vuonna 2016 a raportti Pariisissa toimiva Institut Montaigne osoitti ranskalaisille muslimeille, että 70 prosenttia ostaa aina halal-lihaa ja että 65 prosenttia kannattaa hijabia, verhoa tai päähuivia, jota monet musliminaiset käyttävät, mutta joka on herättänyt vuosien kiistat Ranskassa.

Nuorille muslimeille, jotka eivät pysty omaksumaan, kertoi raportin kirjoittaja Hakim El Karoui: “Kysymys kuuluu:” Kuka minä olen? ” Ja vastaus on: “Olen muslimi.” “

Hän lisäsi: “He haluavat tehdä uskonnollisesta identiteetistä ensimmäisen identiteettinsä.”

Mutta järkytyksessä, joka johtui opettajan päämurtumisesta ja nyt terrori-iskuista, useat tunnetut imaamit ja edustajat sanovat olevansa tietoisia vastuustaan ​​varmistaa, että moskeijoissa edistetään islamin rauhanomaista versiota, ja kehottaa muslimeja tukemaan julkisesti herra Macronin taistelu ”islamistista separatismia” vastaan.

Istumassa Ivry-sur-Seinen tulevan moskeijan suunnitelmien vieressä – moderni 20000 neliön jalkainen rakennus, joka sisältää rukoushuoneet, luokkahuoneet ja kirjaston – herra Akrid sanoi, että monet nuoret eivät olleet tietämättömiä uskonnosta “ja ovat kouluttaa itseään sosiaalisissa verkostoissa manipulaattoreiden armoilla. “

Herra Akrid sanoi olevansa samaa mieltä muslimien tarpeesta osallistua julkiseen keskusteluun ja pyrkiä ymmärtämään paremmin uskonnollisia tekstejä. Mutta hän lisäsi, että Ranskan assimilaatiopolitiikka, jolla on taipumus kieltää erimielisyydet, voi olla ristiriidassa tällaisen roolin kanssa.

“Meitä pyydetään tekemään kaksi ristiriitaista asiaa kerralla”, herra Akrid sanoi. “Astua syrjään ja ilmestyä.”

Elian Peltier osallistui raportointiin Lontoosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *