Sopimus ydinaseiden kieltämisestä ylittää tärkeän kynnyksen

Sopimus, jolla pyritään tuhoamaan kaikki ydinaseet ja kieltämään niiden käyttö ikuisesti, on saavuttanut tärkeän mittapuun, ja Hondurasista on tullut 50. maa, joka ratifioi sopimuksen – vähimmäisvaatimus, joka tarvitaan sen voimaantuloon kansainvälisenä oikeudena.

Yhdistyneet Kansakunnat ilmoitti myöhään lauantaina ratifiointikynnyksen saavuttamisesta, hieman yli kolme vuotta sopimus saatiin päätökseen järjestön New Yorkin päämajassa käydyissä neuvotteluissa. Pääsihteeri António Guterres sanoi 50. ratifiointi oli “maailmanlaajuisen liikkeen huipentuma, jolla kiinnitettiin huomiota ydinaseiden käytön katastrofaalisiin humanitaarisiin seurauksiin”.

Sopimus ydinaseiden kieltämisestä ei sido niitä kansakuntia, jotka kieltäytyvät kirjautumasta siihen. Yhdysvallat ja maailman kahdeksan muuta ydinasevarustettua maata – Venäjä, Kiina, Britannia, Ranska, Intia, Pakistan, Pohjois-Korea ja Israel – boikotoivat sopimuksen luoneita neuvotteluja eivätkä ole osoittaneet halukkuutta hyväksyä sitä.

Amerikkalaiset viranomaiset ovat kutsuneet sopimusta vaaralliseksi ja naiiviksi diplomaattiseksi pyrkimykseksi, joka voi jopa lisätä mahdollisuutta käyttää ydinaseita.

Ydinasevarustetut maat eivät kuitenkaan ole kyenneet muuttamaan sopimuksen kasvavaa hyväksymistä, joka tulee voimaan 90 päivää 50. ratifioinnista: ensi tammikuun 22. päivänä. Sopimuksen kannattajat ovat kutsuneet sitä kauaskantoisimmaksi pyrkimykseksi pysyvästi välttää ydinsodan mahdollisuus, varjo, joka roikkuu maailmassa sen jälkeen, kun Yhdysvallat pudotti atomipommeja Japaniin 75 vuotta sitten, toisen maailmansodan viimeisinä päivinä.

“Tämä on todiste siitä, että olemme täysin eri aikakaudella”, sanoi vuoden 2017 sopimusneuvotteluja johtanut Costa Rican diplomaatti Elayne Whyte Gómez sunnuntaina. “Tämä on vahva viesti.”

Toistaiseksi 84 maan hallitukset ovat allekirjoittaneet sopimuksen, ja 50 maan lainsäätäjät ovat ratifioineet sen. Puolustajat odottivat, että loput allekirjoittajista ratifioivat sen tulevina viikkoina ja kuukausina.

“Tämä sopimus muuttaa ydinaseiden oikeudellista asemaa kansainvälisessä oikeudessa, ja se on historiallinen virstanpylväs vuosikymmeniä kestäneelle sukupolvien väliselle liikkeelle ydinaseiden poistamiseksi”, sanoo Washingtonissa toimiva ryhmä Physicians for Social Accountability.

Sopimuksella kielletään ydinaseiden käyttö, käytön uhka, testaus, kehittäminen, tuotanto, hallussapito, siirto ja sijoittaminen toiseen maahan. Kaikille ydinasealan maille, jotka haluavat liittyä, sopimuksessa hahmotellaan menettelyt varastojen tuhoamiseksi ja lupauksensa pysyä vapaina ydinaseista.

Pyydetty kommentoimaan 50. ratifiointia ulkoministeriön tiedottaja Morgan Ortagus toisti Yhdysvaltojen vastustavan sopimusta.

“TPNW ei johda yhden ydinaseen hävittämiseen, lisää minkään valtion turvallisuutta tai edistä konkreettisella tavalla rauhaa ja turvallisuutta 2000-luvun geopoliittisessa todellisuudessa”, hän sanoi lausunnossaan.

50. ratifiointi saavutettiin vasta muutama päivä sen jälkeen, kun Trumpin hallinto lähetti kirjeen muille sopimuksen allekirjoittaneille tai ratifioineille hallituksille ja kehotti heitä peruuttamaan päätöksensä.

“Vaikka tunnustamme suvereenin oikeutesi ratifioida ydinaseiden kieltosopimus (TPNW) tai liittyä siihen, uskomme sinun tekevän strategisen virheen”, luemme kirjeen, jonka The New York Instances näki kopion .

Kirje, The Related Press kertoi viime viikolla, väitti, että Venäjä ja Kiina aikovat lisätä ydinaseitaan, eivät koskaan luovu vapaaehtoisesti niistä ja hyötyvät sopimuksesta useless strategisesti tekemällä muut maat haavoittuvammiksi.

“Liity kanssamme kutsumaan julkisesti Venäjää ja Kiinaa aloittamaan kolmenkeskiset asevalvontaneuvottelut Yhdysvaltojen kanssa ja vähentämään ydinriskejä pikemminkin kuin korottamaan niitä”, kirjeessä todetaan. “Se tekee ydinaseriisunnan syyn edistämiseksi enemmän kuin TPNW koskaan.”

Tämä vetoomus tuli, kun Trumpin hallinto on neuvotellut Venäjän kanssa START-sopimuksen jatkamisesta, joka on tärkein asevalvontasopimus, joka rajoittaa Yhdysvaltojen ja Venäjän ydinaseiden koon, jonka on määrä päättyä helmikuussa. Kiina on kauan hylännyt amerikkalaisen väitteen, jonka mukaan se allekirjoittaisi kaikki START-sopimuksen seuraajat.

Beatrice Fihn, Kansainvälinen kampanja ydinaseiden poistamiseksi, ryhmä, joka voitti 2017 Nobelin rauhanpalkinto työstään sanoi sunnuntaina, että Trumpin hallinnon vetoomus petti Yhdysvaltojen hallituksen hermostuneisuuden heidän kieltävän sopimuksen vaikutuksista.

Hän mainitsi muiden sellaisten sopimusten vaikutuksen, jotka ovat kieltäneet aseet, kuten kemialliset ja biologiset ammukset, maamiinat ja ryppypommit. Vaikka sopimukset eivät olekaan alun perin yleisesti hyväksyttyjä, nämä sopimukset ovat häpäissyt muita maita liittymään niihin tai ainakin hillitsemään vastenmielisten aseiden käyttöä.

“He tietävät, että vaikka se ei sido heitä laillisesti, sillä on vaikutuksia”, Fihn sanoi. “Kukaan ei ole immuuni muiden hallitusten vertaispaineelle.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *