Venezuelan oppositiohahmo, kauan suljettu, pakenee

Venezuelan oppositiojohtaja Leopoldo López pakeni maasta lauantaina vietettyään viimeiset kuusi vuotta vankilaan, kotiarestiin ja diplomaattiseen turvapaikkaan, sanoi hänen poliittinen puolueensa.

Herra López, 49, on poliittisen puolueensa ja Espanjan ulkoministeriön mukaan lähtemässä julkistamattomaan kansainväliseen määränpäähän lähdettyään Espanjan Caracasin suurlähetystöstä. Hän oli etsinyt turvapaikkaa Espanjan suurlähettilään residenssistä johtuen epäonnistuneesta sotilaallisesta kansannoususta hallitusta vastaan ​​huhtikuussa 2019.

Karismaattinen Yhdysvaltain koulutettu entinen pormestaja, jolla on lävistävä häikäisy, herra López on vuosien ajan ollut yksi radikaaleimmista vastustajista Venezuelan autoritaariselle presidentille, Nicolas Madurolle, jonka hän yritti kaataa katuprotestien ja yhä epätoivoisempien palatsien avulla. Hänen maksimalistinen taktiikkansa on kuitenkin palannut, jättäen opposition hajotetuksi ja yhä merkityksettömämmäksi venezuelalaisten kamppailujen keskellä modernin historian syvimmissä taantumissa.

Herra López oli lähinnä tavoitettaan vuoden 2019 alussa, kun hänen suojeluksensa, nuori lainsäätäjä Juan Guaidó julisti itsensä maan väliaikaiseksi presidentiksi vedoten herra Maduron petolliseen uudelleenvalintaan. Yhdysvallat ja useimmat Euroopan ja Latinalaisen Amerikan maat tukivat häntä nopeasti ja katkaisivat hallituksen irti maailmantaloudesta.

Herra Maduro on kuitenkin selviytynyt haasteesta ja käyttänyt turvallisuusjoukkojen hallintaansa tukahduttamaan asteittain opposition ja terrorisoimaan sen kannattajia. Venezuelan poliittisen kriisin kärjistyessä Trumpin hallinnon asettamat pakotteet herra Guaidón vallanhakuun auttoivat jo nopeasti kutistuvaa Venezuelan taloutta ja sen ihmisiä täysimittaiseen humanitaariseen kriisiin.

Lopezista tulee nyt viimeisin maanpakoon lähtenyt oppositiojohtaja, jolloin Guaidó on yhä eristetty. Herra Guaidón toimikausi parlamentin puhemiehenä, johon hän on perustanut vaatimuksensa maan johtajuudelle, päättyy tammikuussa, mikä uhkaa jättää opposition ilman viimeistä tukipohjaa.

Herra Lópezin puolue Fashionable Will sanoi, että sen lähtinyt johtaja on sitoutunut ehdoitta tukemaan herra Guaidoa ja jatkaa taistelua herra Maduroa vastaan, joka on ryhtynyt kidutuksiin, tuomioistuinten ulkopuolisiin murhiin ja lailliseen vainoon voidakseen pitää kiinni vallasta.

“Kuten muut venezuelalaiset, Leopoldo López ei ole täysin vapaa, kunhan siellä on diktatuuri, joka rikkoo ihmisten ihmisoikeuksia”, hänen puolueensa ilmoitti lauantaina lausunnossaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *