Richard Grenell jatkoi keskusteluja Madurosta, vallanvaihdosta Venezuelassa

WASHINGTON – Richard Grenell, läheinen Trump-liittolainen, joka on palvellut lukuisia rooleja hallinnossa, aloitti viime kuussa hiljaa vaaleja edeltävän tehtävän, jonka oli ainakin osittain tarkoitus saada Venezuelan presidentti Nicolás Maduro luopumaan vallasta.

Presidentti Trumpin uudelleenvalintakampanjan äänekäs ja taisteleva kannattaja Grenell tapasi Mexico Cityn lähellä 17. syyskuuta Jorge Rodríguezin, entisen Venezuelan varapresidentin ja herra Maduron läheisen liittolaisen, helpottaakseen rauhanomaista vallanvaihtoa, Valkoisen talon virkamies sanoi.

Jos herra Maduro olisi suostunut eroamaan, se olisi voinut olla Trumpille merkittävä ulkopoliittinen voitto vaaleja edeltävinä viikkoina. Mutta ei ole todisteita siitä, että herra Grenellin matkalla olisi ollut mitään vaikutusta, eikä ollut selvää, miksi herra Maduro, sosialistinen voimamies, joka on pitänyt vallan kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta, yhtäkkiä harkitsisi eroamista.

Matka, joka oli raportoi Bloomberg Information tarttui keskiviikkoiltana ulkoministeriöön ja jopa joihinkin Valkoisen talon virkamiehiin ja loi hämmennystä sen tarkoitukseen.

Matkan suunnitteluun osallistunut henkilö sanoi, että sen tarkoituksena oli ainakin osittain neuvotella amerikkalaisten pidätettyjen vapauttamisesta Venezuelassa, mutta Valkoisen talon virkamies ja herra Grenell kielsivät sen. Yhdysvaltain nykyisen politiikan mukaan virkamiehet voivat neuvotella useless herra Maduron tai hänen uskollistensa kanssa keskustellakseen hänen lähtönsä ehdoista.

Herra Trump vaati viime vuonna, että Maduro eroaisi, ja Yhdysvallat on virallisesti tunnustettu Juan Guaidó, parlamentin johtaja, joka johtaa maan suosittua oppositioliikettä Venezuelan presidenttinä.

Herra Trumpin kanta, joka oli kansainvälisen yhteisön tuomitseman herra Maduron etusijalla, sai hänet kiitokseksi amerikkalaisten kovien linjojen keskuudessa, mukaan lukien Floridassa, keskeisessä swing-osavaltiossa, Latino-äänestäjien keskuudessa.

Mutta Trumpin läheiset ihmiset kyseenalaistivat hänen sitoutumisensa johtajuuden muutokseen; hänen entinen kansallisen turvallisuusneuvonantajansa, John R.Bolton, kirjoitti tänä vuonna julkaistussa kirjassa, että herra Trump oli vaikuttunut herra Maduron joustavuudesta, joka on säilyttänyt maansa armeijan tuen.

Herra Trump epäili myös herra Guaidoa, herra Bolton kirjoitti, kutsumalla oppositiojohtajaa “heikkoksi” ja viittaamalla häneen “Venetsuelan Beto O’Rourkeksi” – viittaus entiseen Texasin kongressiedustajaan, jonka epäonnistunut tarjous Vuoden 2020 demokraattisen presidentin ehdokkuus ei vastannut joidenkin hänen puolueessaan suuria odotuksia.

Heinäkuussa herra Trump matkusti Floridaan vahvistaa vastustuksensa herra Madurolle ja muut Latinalaisen Amerikan sosialistihallitukset. Hän syytti demokraattista kilpailijaa, entistä varapresidentti Joseph R. Biden Jr.: tä “kommunistien kannattaman politiikan” tukemisesta koko Latinalaisessa Amerikassa, mikä katsottiin pyrkimykseksi vahvistaa hänen horjuvaa tukeaan latinolaisten keskuudessa osavaltiossa.

Eräs korkean hallinnon virkamies sanoi, että Grenellin tapaaminen Rodriguezin kanssa ohitti vakiintuneet diplomaattikanavat varmistaakseen presidentin ulkopolitiikan voiton ennen vaaleja. Virkamies puhui nimettömyyden ehdosta keskustellakseen sisäisistä keskusteluista.

Presidentin kampanjan viimeisinä kuukausina herra Trump on pyrkinyt esittelemään työstään kansainvälisellä näyttämöllä, mukaan lukien vapauttamalla amerikkalaiset panttivangit Jemenissä, tiivistys a maamerkki rauhansopimus Israelin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien sekä Bahrainin välillä ja lupaa vetäytyä Yhdysvaltain joukot Irakista ja Afganistanista. Hän on myös etsinyt uutta ydinasesopimus Venäjän kanssa.

Herra Grenell, joka oli toiminut Trumpin Saksan suurlähettiläänä ja kansallisen tiedustelupalvelun johtajana, oli mukana toisessa viimeaikaisessa yrityksessä välittää merkittävä kansainvälinen sopimus. Hänet nimettiin Serbian ja Kosovon rauhanneuvottelujen erityislähettiläs viime vuoden lopulla, vaikka ulkoministeriöllä oli jo erityislähettiläs alueella.

Hänen röyhkeä tyyli ja puolueellinen tausta rypistyneet höyhenet joidenkin kanssa, joiden kanssa hän työskenteli rooleissa.

Herra Grenellin matka Mexico Cityyn yllätti hallintohallinnon virkamiehet, mukaan lukien ulkoministeri Mike Pompeon. Ulkoministeriössä virkamiehet ryhtyivät oppimaan matkan yksityiskohtia toimittajien kysyttyä asiasta. Jotkut olivat huolestuneita siitä, että se saattoi hämmentää herra Guaidón amerikkalaisesta diplomatiasta ja polttoaineen huolesta siitä, että Trumpin hallinto ei ollut tulossa strategiansa suhteen.

Se paljasti myös eron Valkoisen talon ja ulkoministeriön välillä, missä virkamiehet ovat kauan kiistetty että Trumpin hallinto kasvoi turhautuneena herra Guaidoon ja Venezuelan umpikujaan Washingtonina määritteli mullistavia taloudellisia pakotteita vastaan ​​Maduron hallitusta ja sen lojaaleja.

Valkoinen talo ei vastannut välittömästi kysymyksiin siitä, kuka nimenomaan valtuutti matkan.

Herra Maduro on vastustanut poistumisvaatimuksia Venezuelassa tammikuussa 2019 pidetyn kansan kapinan jälkeen häntä vastaan itse julistama voitto laajasti kiistanalaisissa presidentinvaaleissa vuonna 2018.

Siitä lähtien kuitenkin Venezuelan talous on romahtanut laajalle levinneessä eristyksessä pakottaen Maduron luottamaan laittomaan kauppaan ja muuhun Kuuban, Iranin, Venäjän, Turkin ja muiden taloudellinen rangaistus tai tuomitseminen seurauksena Yhdysvalloista.

Hänen hallituksellaan on pidätti kuusi Citgon johtajaa – viisi Yhdysvaltain kansalaista ja Yhdysvaltain pysyvä laillinen asukas – vallan vakauttamisen jälkeen vuonna 2017. Houstonilainen jalostusyhtiö on Venezuelan valtion hallinnoiman öljy-yhtiön tytäryhtiö.

Vaikka heidän vapauttamisensa saattaisi vahvistaa herra Trumpin valtakirjoja äänestäjinä kauppaneuvottelijana, joka toi amerikkalaiset panttivangit ja muut vangit turvallisesti kotiin, se voi herättää kovien linja-autojen vihaa, jotka eivät halua neuvotella Maduron hallituksen kanssa.

Herra Grenell kieltäytyi kommentoimasta muuta kuin kieltävän matkan liittymisen panttivankineuvotteluihin.

Valkoisen talon virkamies hylkäsi myös ajatuksen, että herra Grenellin matkan tarkoituksena oli neuvotella pidätettyjen vapauttamisesta, ja kuvasi sen sijaan pyrkimyksenä helpottaa herra Maduron eroamista.

“Olemme erittäin sitoutuneita siihen, että Maduro jättää vallan ja että Juan Guaidó on virassa”, virkamies sanoi.

Yhdysvallat ei ole ainoa maa, joka on yrittänyt vakuuttaa herra Maduroa eroamaan. Vuosien varrella neuvottelut Karibialla ja Norjassa sekä puolueet, kuten Espanja, Vatikaani ja Euroopan unioni, ovat työskennelleet ratkaisemaan erotuksen.

Jo heinäkuussa Invoice Richardson, vanhempi demokraattiedustaja, tapasi herra Maduron Caracasissa, Venezuelan pääkaupunki, yksityisessä humanitaarisessa tehtävässä. Hän vaati epäonnistuneesti Citgon johtajien ja kahden muun amerikkalaisen vapauttamista, joita pidetään Venezuelassa.

Mutta herra Grenellin neuvottelut herra Maduron lähettilään kanssa häiritsevät varmasti herra Guaidón opposition toimia. Herra Guaidó istui herra Trumpin vieraskotelossa tammikuussa pidetyssä unionin tilaa koskevassa puheessa ja ylistettiin “Venezuelan todellisena ja laillisena presidenttinä” spekulaation keskellä, että Trumpin hallinto oli menetti kärsivällisyytensä umpikujassa.

Guaidón Washingtonin-suurlähettilään tiedottaja kieltäytyi kommentoimasta keskiviikkoiltana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *