Mi’kmaq-hummerit Nova Scotiassa -kalastajien kasvohyökkäykset

Nova Scotian alkuperäiskansojen hummeri Jason Marr purkasi viime viikolla elossa olevaa saaliitaan varastosta, kun hänen mukaansa 200 kaupallisen kalastajan vihainen joukko alkoi lyödä ovea huutaen päästettäväksi.

Kauhuissaan hän barrikoitui kylmävarastoalueelle odottamalla yli 90 minuuttia, kunnes poliisit vastaavat hänen avunpyyntönsä, kun väkijoukot heittivät kiviä ja mies virtsasi pakettiautonsa matkustajan istuimelle, joka pysäköi ulkona.

Kun viranomaiset vihdoin saapuivat tehtaalle, herra Marrin koettelemus ei ollut vielä ohi. Kun useat upseerit ympäröivät häntä, hän kertoi, että kaupalliset kalastajat muodostivat ihmisketjun ja alkoivat kuljettaa hummerilaatikoita rakennuksesta rantaviivaan ja kaataa yli 3000 kiloa hänen eläviä hummeriaan.

Sitten useless muutama päivä sen jälkeen, kun kasvi oli ryöstetty, se oli paloi maahan kuluneen viikonlopun aikana, ja tulipaloa tutkitaan tuhopoltoksena, joka surisee unelias yhteisö, jonka paikallinen talous riippuu kalastuksesta.

“Tuntuu siltä, ​​että he ovat julistaneet hummerisodan meitä vastaan”, sanoi Michael Sack, päällikkö Sipekne’katik First Nation, jonka hummerikalastajia kohdennettiin hyökkäyksiin ja joka itse hyökkäsi viime viikolla, kun kaupallinen kalastaja syöksyi häneen mielenosoituksen aikana hummerilaitoksessa. “Uskon, että systeeminen rasismi on pelissä”, hän lisäsi ja huomautti, että paikalliset toimittajat kieltäytyivät myymästä ihmisilleen polttoainetta, syöttiä tai ansoja.

Viimeaikainen väkivalta Lounais-Nova Scotiassa on osa lisääntyviä jännitteitä Kanadan tuottoisasta hummerikaupasta.

Toisella puolella ovat kaupallisia kalastajia, jotka sanovat, että alkuperäiskansojen kalastajat uhkaavat toimeentuloaan ansastamalla äyriäisiä liittovaltion sääntelemän hummerikauden ulkopuolella.

Toisaalta alkuperäiskansojen hummereita, jotka sanovat, että heitä kohdellaan rankaisematta laillisen metsästys- ja kalastusoikeutensa käyttämisestä, joka on vuosisatoja vanhassa sopimuksessa neuvoteltu oikeus ja jota tuetaan vuosikymmeniä vanhalla tuomioistuimen päätöksellä.

Se on taistelu korkeilla panoksilla.

Kanada on maailman suurin hummerin viejä 1,1 miljardia dollaria hummeria lähetetään vuosittain Yhdysvaltoihin. Nova Scotia on maan johtavia hummerintuottajia.

Hummeritaistelu alkoi viime kuussa sen jälkeen, kun Sipekne’katik First Nation avasi oman kalastusyrityksensä ja aloitti hummerin kalastuksen liittovaltion kauden ulkopuolella, joka tapahtuu alueella 30. marraskuuta – 31. toukokuuta.

Kaupalliset kalastajat pitivät alkuperäiskansojen kalastusta uhkana toimeentulolleen, ja sabotaasi alkoi pian sen jälkeen. Alkuperäiskansalaisten kalastajan omistama kalastusvene poltettiin konfliktin muuttuessa väkivaltaiseksi.

Sipekne’katikit ovat osa Mi’kmaq-ihmisiä, jotka asuvat muun muassa Kanadan Atlantin rannikolla. Vuodelta 1752 tehdyn sopimuksen mukaan Mi’kmaqilla on oikeus metsästää ja kalastaa ansaitakseen “kohtuullisen toimeentulon”. Tämä oikeus vahvistettiin vuonna 1999 Kanadan korkein oikeus.

Mutta peräkkäiset hallitukset eivät ole pystyneet määrittelemään, mikä on “kohtuullista toimeentuloa”, ja kaupalliset kalastajat väittävät, että alkuperäiskansojen kalastus heikentää hummerien suojelupyrkimyksiä ja laajemmin niiden liiketoimintaa.

Tämä taistelu hummerista on useless viimeisin leimahduspiste alkuperäiskansoihin kohdistuneissa väärinkäytöksissä, jotka ovat saaneet kansallisen laskelman systeemisestä rasismista Kanadan terveydenhuollossa, koulutuksessa ja lainvalvonnassa.

Pääministeri Justin Trudeaun hallitus on asettanut sovinnon Kanadan alkuperäiskansojen kanssa etusijalle hänen pääministeriöstään maassa, jossa heiltä on vuosisatojen aikana riistetty maa, resurssit ja ruoka. Vuonna 2018 herra Trudeau tunnusti kansakunnan menneisyyden maan nöyryyttämistä, laiminlyöntiä ja väärinkäyttöä maan 1,four miljoonasta alkuperäiskansasta.

Nova Scotian väkivallasta on tullut kansallinen poliittinen kysymys, ja oppositiopuolueiden johtajat kritisoivat hallituksen vastausta. Oppositiivisen Uuden demokraattisen puolueen johtaja Jagmeet Singh on kutsui hyökkäyksiä “terrorismiksi”.

Maanantaina, Alkuperäiskansojen ministeri Marc Miller kutsui väkivaltaa “inhottavaksi, mahdottomaksi hyväksyä ja rasistiseksi luonteeksi” liittyäkseen hallituksen johtajien, mukaan lukien herra Trudeaun, hylkäämiseen.

Kaupallisen kalastusteollisuuden jäsenet syyttivät hallitusta jännitteiden pahentamisesta, koska se ei ole säännellyt riittävästi hummerikalastusta.

Colin Sproul, Fundy Bayn rannikkokalastajayhdistyksen varapuheenjohtaja, joka edustaa 150 perheomistettua hummeriyritystä Lounais-Nova Scotiassa, tuomitsi yksiselitteisesti väkivallan. Hänen mukaansa kysymys oli kiehunut alkuperäiskansojen “kaupallisen mittakaavan” kalastuksen aikana off season -kauden aikana, mikä hänen mukaansa kuluttaa paikallista hummerivarastoa.

“Jäsenillemme on toimeentulolle olemassa eksistentiaalisia seurauksia”, hän sanoi ja lisäsi, että hyvää tarkoittava välttämättömyys sovittaa yhteen paikallisen alkuperäiskansojen kanssa oli etusijalla tieteen ja luonnonsuojelun kanssa.

Mutta Jeffrey A.HutchingsDalhousien yliopiston biologian professori, joka on erikoistunut kalastuksen kestävyyteen, sanoi, että Mi’kmaqin käyttämät noin 550 ansaa olivat merkityksettömiä maakunnassa, jossa noin 900 000 ansaa käytettiin hummerikalastukseen.

“Voidaan kohtuudella päätellä, että hummerien kuolleisuus alueella, jota Mi’kmaq kalastaa, on minimaalinen verrattuna kaupallisten kalastajien aiheuttamaan kuolleisuuteen”, hän sanoi.

Hummeritaistelu on keskittynyt viehättävälle alueelle, jota kylät ovat täynnä kaupallisilla kalastuslaiturilla ja hummerikasveilla. Asia on polarisoinut tämän Nova Scotian kulman, jossa kalastusoikeuksiin liittyvät jännitteet ovat kasvaneet aiemmin.

Mutta viimeaikainen väkivalta on yllättänyt monet voimakkuudestaan.

Poliisi on syyttänyt miestä Chief Sackin pahoinpitelystä, kun taas toista miestä on syytetty tuhopoltosta pakettiauton polttamisesta tiistain väkijoukon aikana. Toinen hummerikasvi kohdennettiin myös toiseen hyökkäykseen samana yönä.

Alkuperäiskansojen johtajien mukaan viimeisimmät hyökkäykset korostivat sitä, miten alkuperäiskansoihin kohdistettiin epäoikeudenmukaisesti koko maassa.

Syyskuun lopulla oli kansallinen huuto jälkeen Joyce Echaquan, alkuperäiskansojen nainen ja seitsemän lapsen äiti, lähetti Fb-videon, josta käy ilmi, että sairaalan henkilökunta loukkaa häntä rasistisella pilkalla.

Se seurasi kesän tapausta, jolloin Allan Adam, Kanadan ensimmäisen kansakunnan johtaja Alberta, tarttui jalkakäytävään ja poliisi löi vanhentuneen rekisterikilven yli.

Herra Marr oli järkyttynyt hyökkäyksen aikana todistetusta vitriolisesta vihasta ja huomautti, kuinka kaupalliset kalastajat kaatoivat maalinohenteita ja sementtijauhetta rakennuksen hummeritankkiin.

“Ei ollut yhtä hummeria, joka käveli tuosta elossa”, hän sanoi.

Päällikkö Sack sanoi olevansa huolestunut siitä, mitä hän luonnehti poliisin valitettavaksi puutteeksi viime viikon iskujen aikana, ja lisäsi, että alkuperäiskansojen hummerikalastajat pelkäävät nyt hyökkäystä kalastuksen aikana. Hän on pyytänyt Kanadan armeijaa esirukoilemaan.

Viikonloppuna yleisen turvallisuuden ministeri Invoice Blair hyväksyi Nova Scotian oikeusministerin pyynnön lähettää lisää upseereita Kanadan kuninkaallisen poliisin, kansallisten poliisivoimien, alueelle. Maanantaina hän sanoi, että lainvalvontaviranomaiset ovat tehostaneet toimintaansa, mukaan lukien enemmän poliiseja ja rannikkovartiostoa.

Dora Maillet Saulnierville, kylä, johon alkuperäiskansat ovat tulleet kalastamaan hummeria, sanoi alueen väestön ravisevan lisääntyvä väkivalta.

“Yleensä ei ole paljon tekemistä ja se on hiljaista”, hän sanoi. “Se saa sinut pelottamaan.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *