Opettajien päähänpano jälkeen Ranska päästää laajaan torjuntaan ‘vihollisen sisällä’

PARIISI – Ranska aloitti maanantaina laajan tukahduttamisen ääriliikkeisiin syytettyihin muslimeihin, suoritti kymmeniä ryöstöjä, lupasi sulkea avustusryhmät ja uhkasi karkottaa ulkomaalaisia, kun viha pyyhkäisi maata lukiolaisen opettajan pään irrotuksen jälkeen karikatyyrien esittämisestä Profeetta Muhammad luokassa.

Monet hyökkäyksistä pyyhkäisyt olivat jo poliisitiedostoissa näyttääkseen mahdollisen radikalisoitumisen “signaaleja”, kuten radikalisoituneiden saarnojen saarnaamista tai vihamielisten viestien jakamista sosiaalisissa verkostoissa, valtion virkamiehet sanoivat. Yli 200 muuta – suurin osa jo vankilassa – uhkasi harvinainen joukkokarkotus.

Mutta muihin ryhmiin kohdistuneisiin ryhmiin sisältyivät muslimiyhdistykset, jotka olivat aiemmin saaneet valtiontukea parempaan kansalaissuhteeseen tähtäävään työhönsä, ja useless 15: llä pidätetystä ihmisestä oli mitään yhteyttä perjantain kammottavaan hyökkäykseen.

Vastauksen laajuus oli mitta siitä, kuinka Pariisin pohjoispuolella sijaitsevan esikaupungin opettajan Samuel Patyn tappaminen oli avannut vanhoja haavoja Ranskassa. Kansakunta traumatisoituu edelleen muslimien ääri-iskujen terrori-iskuista, jotka tappoivat tuloksia vuonna 2015 alkaen satiirisen Charlie Hebdo -lehden toimituksista – joiden sarjakuvia opettaja oli osoittanut.

Niin paljon kuin Charlie Hebdo -murhat, herra Patyn tappaminen on lyönyt syvälle ranskalaisen psyyken sisälle hyökkäyksenä Ranskan tasavallan pääpylvääseen – maalliseen julkiseen koulujärjestelmään – samoin kuin kansan omistautumiseen sananvapauteen.

Tuhannet ihmiset menivät viikonloppuisin kaduille Ranskan ympäristössä sijaitseviin kaupunkeihin osoittamaan kauhua perjantaina tehdyssä murhassa. Ja varsinkin oikealla puolella olevat poliitikot heiluttivat hälytystä “sisällä olevaa vihollista” vastaan, kuten kovan linjan sisäministeri Gérald Darmanin sanoi radio-haastattelussa viitaten niin kutsuttuihin radikalisoituneisiin muslimeihin.

Joitakin ääniä herätettiin hallituksen hyökkäysten laajuutta vastaan, mutta yleensä sävyn antoi presidentti Emmanuel Macronin todennäköisin päähaastaja vuonna 2022, äärioikeistolainen johtaja Marine Le Pen, jonka puolue on kohdentanut muslimeja ja maahanmuuttajia lähes 50 vuoden ajan.

“Tämä tilanne edellyttää valloitusstrategiaa”, rouva Le Pen sanoi maanantaina. “Islamismi on sotaisa ideologia, jonka valloitustapa on terrorismi.”

Jo ennen hyökkäystä herra Patyyn, herra Macron, joka haluaa yhdistää oikeakätisen äänestäjän, joka on hänen ainoa vankka tukikohtaan vuoden 2022 vaaleihin, oli aloittanut aiemmin puheessaan kampanjan, jota hän kutsui “islamistiseksi separatismiksi”. tässä kuussa.

Puhe vahvisti Ranskan oikealla puolella vallitsevaa ajatusta, että siivillä – maan lähiöissä – odottaa iso ja vihamielinen muslimiosasto repimään ranskalaisia ​​arvoja. Herra Macron lupasi lopettaa kotikoulutuksen sekä ulkomaisten imaamien tuomisen.

Maanantaina poliisi aloitti työnsä kello 6 aamulla seuraten “lukuisia” muslimeja useissa ratsioissa, herra Darmanin sanoi. “Tänä aamuna on tehty tärkeitä poliisioperaatioita, jotka kohdistuvat radikalisoituneisiin henkilöihin”, sanoi Macronin pääministeri Jean Castex maanantaina pitämässään puheessa.

“Muita toimia seuraa”, herra Castex lupasi, “verkostoja ja yksilöitä vastaan, jotka hyökkäävät perusarvojamme ja republikaanien ihanteita vastaan”.

Sisäasiainministeri kertoi tällä viikolla myös noin 51 muslimi-apujärjestöä, joista osa hajotetaan Macronin pyynnöstä. Darmanin kutsui merkittävintä heistä, kollektiivista islamofobiaa vastaan, CCIF: ää, joka laatii rekisterin muslimien vastaisista teoista, “tasavallan viholliseksi”.

Sen entinen presidentti Marwan Muhammad, yksi merkittävimmistä ranskalaisista muslimiaktivisteista, sanoi, että CCIF: llä “ei ollut minkäänlaista osallisuutta” herra Patyn tappamiseen.

Jo 15 ihmistä on pidätetty, mukaan lukien epäillyn perheenjäsenet, 18-vuotias tšetšeenipakolainen Abdullakh Anzorov, jonka poliisi ampui perjantai-iltana tappamisen jälkeen. Vankeudessa on myös koulun opiskelijan isä, joka oli tuominnut herra Patyn verkossa karikatyyrien esittämisestä ja vaatinut erottamista. Video levisi laajasti sosiaalisessa mediassa.

Sisäasiainministeri ilmoitti karkottavansa 231 radikalismistaan ​​tunnistettua ulkomaalaista, joista 180 oli jo vankilassa. Ne, jotka eivät ole vangittuina, pidätetään pian, virkamiehet sanoivat. Toisinaan Ranskan hallitus on karkottanut ulkomaisia ​​muslimeja, joita se syyttää radikalisoitumisesta. Mutta massakarkottaminen, kuten nykyisin kuvitellaan, on epätavallista.

Päivän loppuun mennessä ei ollut selvää, kuinka monta pidätystä poliisireidit olivat johtaneet. Jotkut maan tunnetuimmista muslimisaarnaajista puolustivat hallituksen toimintaa. “Kun sota on jo julistettu, tarvitset sodan aikaisia ​​hallituksia”, sanoi Hassen Chalghoumi, Ranskan imaamikongressin puheenjohtaja.

Muutama muslimitutkija herätti kysymyksiä – ei pelkästään hyökkäyksistä, vaan myös herra Patyn Muhammad-karikatyyrien käytöstä luokassa.

Maanantaina tehdyissä hyökkäyksissä jotkut sanoivat, että politiikka näytti voittavan hyvää järkeä. “Pelkään, että tiettyjä päätöksiä on kiirehditty”, sanoi valtiotieteilijä Rachid Benzine. “Se on,” Aiomme tehdä nämä hyökkäykset “- ja sitten heillä ei ole mitään tekemistä todellisen tutkinnan kanssa. Näyttää siltä, ​​että nämä ovat rangaistavia retkiä, tavallaan pisteiden ratkaiseminen. “

“Ja tietysti on olemassa vaara, että tuomioistuimet lopulta hylkäävät tämän kaiken”, herra Benzine lisäsi.

Herra Macron toimittaa juhlallisen muistopuheen herra Patylle keskiviikkona Sorbonnessa. Hänet on jo ylistetty Ranskan tasavallan marttyyriksi. Tuhansien tunteet, jotka osoittivat hänelle kaikkialla Ranskassa, oli todellinen. Pariisin Place de la Republiquella järjestetty valtava kokoontuminen muistutti vuoden 2015 iskujen jälkeen pidetyistä.

Muutamat ihmettelivät, mitä oli tapahtunut herra Patyn luokassa.

“Minusta tuntuu siltä, ​​että on erittäin vaikeaa käyttää näitä sarjakuvia tiukasti opetustarkoituksiin”, sanoi Farhad Khosrokhavar, sosiologi Pariisin yhteiskuntatieteiden korkeakoulun EHESS-yliopistossa.

”Sekularistit ajattelevat, että heillä on oikeus, koska laki sallii jumalanpilkan ja kaikenlaisen uskonnon pilkkaamisen. Mutta toisaalta on tunne, että näin tehdessään halveksitaan muslimeja, ei profeettaa ”, hän sanoi.

“Käyttämällä sarjakuvia sananvapauden opettamiseen, emme ymmärrä loukkaavan ihmisiä”, herra Khosrokhavar sanoi. “On tuhat tapaa ilmaista sananvapautta, joten miksi valita tämä?”

Kansallisen tieteellisen tutkimuksen keskuksen koulutusasiantuntija Françoise Lorcerie sanoi, ettei hän ollut koskaan kuullut profeetan karikatyyrien käyttämisestä lukiolaisille tarkoitetussa luokkahuoneessa. Ja hän kritisoi herra Patyn kutsua muslimiopiskelijoille, että he lähtisivät luokasta välttääkseen loukkaamista.

“Ilmeisesti nämä karikatyyrit haavoittavat muslimeja”, sanoi rouva Lorcerie. “En ole niin varma näiden karikatyyrien esittämisestä ilman jonkinlaista perustelua”, hän sanoi.

Sekularismin absoluuttisen arvon kannalta “se ei ole hänen velvollisuutensa olla neutraali”, rouva Lorcerie sanoi. “Kaikkea tätä pitäisi pohtia.”

Fixed Meheut ja Antonella Francini antoivat raportteja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *